„Демократична България“ направи решаващ пробив, който би трябвало да доведе до събарянето на започнатия строеж на хотел, станал известен като подпорната стена, на плажа Алепу край Созопол. 

"След 9 месеца протакане прокуратурата вече е протестирала разрешителното за строежа от РИОСВ-Бургас", съобщи Димитър Найденов, общински съветник в Бургас и кандидат за депутат в листата във 2 МИР.

Битката на „Демократична България“ по казуса започна на 22 май. Тогава за първи път активистите алармираха за пороците в решението на РИОСВ-Бургас, на базата на което са били издадени строителни рзрешения на „подпорния хотел“, който впоследствие премиерът Бойко Борисов нарече къщички за птички. Заради статута на терените в рамките на европейската мрежа защитенин територии НАТУРА 2000 е било задължително провеждането на ОВОС.

В този период прокуратурата атакува строителните разрешения, но не и самото разрешение на РИОСВ. На 22 февруари все пак прокуратурата е внесла протест в Административния съд в Бургас  по същество - да бъде обявено за незаконно разрешението от РИОСВ-Бургас.

„От 22 май досега не се отказахме и не спряхме да притискаме всички институции в лицето на МОСВ и окръжната прокуратура. Девет месеца мълчание и акции не по същество. Но ние се насочихме там, където боли най-много – основния порок. Там, където регионалната инспекция  и МОСВ бяха със широко затворени очи, а до 22 февруари и прокуратурата“, обяви Найденов.

„Това е предпоследната стъпка към премахването. Не спирането, а премахването на строежа и възстановяването на терена, какъвто е бил преди това. Но ние няма да спрем да питаме. Прокуратурата ще потърси ли отговорност от служителите, които са допуснали това безобразие в две защитени зони от НАТУРА 2000?“, каза още той.

Междувременно служителят, който е издал въпросното незаконно разрешение, е повишен от министъра на околната среда Емил Димитров-Ревизоро в директор на РИОСВ. Това става без конкурс и в нарушение на устройствения правилник на МОСВ, обяви Найденов. Така вместо да бъде наказан, служителят е повишен. 

„Тази история е много позната. Седи си една калинка. Измисля всякакви манипулации. Чуди се как да помага на хора, близки до управляващите. Тази калинка веднага бива издигната без конкурс, за да е тиха и зависима. Да може да извършва по-широк кръг услуги в интерес на управляващите“, обобщи ситуацията съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Както обикновено когато се вдигне шум, идва спасителната бригада – прокуратурата. Тя обаче има за цел не да спре, а само да отложи процесите. Хората да си отдъхнат, да забравят, да минат няколко месеца. След това да кажат: Те преиздадоха строителните разрешения и вече всичко е законно“, каза още той.

Иванов и водачът на листата на „Демократична България“ в Бургас Ивайло Мирчев обаче не смятат, че битката е спечелена.

Според тях от административния съд може да се очакват всякакви изненади или по-скоро „не се очакват изненади“, щом са засегнати интересите на управляващите.

„Ние атакувахме изходното действие, с което пада цялата тази кула от карти. Най-накрая нашата настоятелност принуди прокуратурата да обжалва съществуването на тази катакомба. Ние атакувахме първата стъпка, която води до всички последващи действия, защото не просто действаме, а действаме с резултат. И защото имаме капацитет да го направим“, каза Иванов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!