Има дълъг списък от опити за убийства на противници на режима в Русия. И като президент Владимир Путин носи отговорност за действията на руските власти.

Така отговори на журналистически въпрос Набила Масрали – говорител на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). Въпросът бе зададен по повод интервюто думите на американския президент Джо Байдън през телевизия Ей Би Си. В него Байдън отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за убиец. В резултат Москва изтегли посланика си от Вашингтон.

Набила Масрали бе попитана дали върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е съгласен с думите на Байдън и дали това обвинение променя отношенията между Брюксел и Москва.

„За съжаление, има дълъг списък от провалени и успешни опити за убийство, извършени срещу критично настроени и независими активисти в Русия, включително политици и журналисти. Много от тези случаи не са разследвани, остават неразрешени, а извършителите им не са изправени пред съда. В случая с опита за убийство на Алексей Навални и на Сергей и Юлия Скрипал ЕС наложи санкции на замесените, които са от средите на руските военни, разузнаването или от специална химическа изследователска агенция. Руските власти извършиха и незаконни действия в Украйна и имат ключова роля в конфликтите в съседни на ЕС страни и другаде. Като президент на РФ знаете, че Владимир Путин в крайна сметка носи отговорност за политиката и действията на руските власти“, отговори „гласът“ на европейската дипломация.

По-рано дипломатически източници в Брюксел заявиха, че ЕС не се интересува от изказването на Байдън за Путин.

„Имаме свой опит с Русия. Не смятаме, че думите на Байдън означават, че САЩ вървят към конфронтация с Русия и че ние също трябва да правим така. Ние сме избрали пътя на консултациите с Москва, да идентифицираме сферите на общ интерес. Такава например е борбата с тероризма. Не сме съгласни с определени дейности на Русия, най-вече в нейното непосредствено съседство. Но ние говорим за това с Кремъл. Не сме заинтересовани от изказването на Байдън“, казаха дипломатите.

Очаквани санкции - срещу 11 души и 4 образувания от 6 страни

На 22 март ще се състои поредното заседание на Съвет „Външни работи“. И се очаква да бъдат обявени санкции срещу нови хора от няколко държави. Те ще бъдат наказани по новия санкционен режим на ООН за нарушаване на човешките права, приет през декември 2020 г. Мерките включват забрана за влизане в ЕС и замразяване на финансовите активи на негова територия.

На 2 март в черния списък бяха вкарани четирима руски представители. Мерките срещу тях бяха наложени заради ареста и присъдата срещу руския опозиционер Алексей Навални, както и репресиите срещу участниците в мирните протести в страната.

Вчера бе съобщено, че в понеделник ще бъдат обявени санкции срещу 11 лица и 4 образувания от общо 6 държави.

Четири от тях ще бъдат официални китайски представители, твърдят медиите. Те ще бъдат наказани заради нарушаване на човешките права на мюсюлманите в автономния район Синцзян.

Говори са и за нови двама руски функционери. Те ще бъдат наказани заради нарушаването на правата на гейовете в Чечения.

Останалите лица са от Еритрея, Либия, Северна Корея и Южен Судан.

„Със сигурност в списъка имаме до този момент четирима руски представители, санкционирани заради Алексей Навални“, казаха дипломати.

Те не пожелаха да коментират кой ще бъде санкциониран, като се позоваха на практиката това да не се разкрива, преди да бъде официално огласено.

Брюксел ще санкционира някой ден руски олигарх, обеща друг дипломат в отговор на въпрос на Клуб Z. Повод за нашето запитване бе фактът, че корупцията не е включена в санкционния режим. Това предизвика лавина от критики, че по този начин няма да бъдат наказани олигарси от близкото обкръжение на Путин.

„Ние санкционираме по една причина, и тя е основана на доказателства.  Целта е да бъде постигната променяна на поведението. Обикновено санкционираме хора във властта, които могат да влияят на ситуацията – такива, които имат някаква отговорност. Олигарсите са значими личности. Но не сме ние тези, които ще решават до каква степен се простира влиянието им. Трябва да санкционираме въз основа на доказателствата. Те трябва да бъдат осигурени под различни форми и да бъдат твърде съществени. Тук е Европа и има върховенство на закона. В противен случай Съдът на ЕС ще отмени нашите решения“, каза източникът.

Накрая той даде следното обещание:

„Някой ден ще има санкциониран олигарх. Аз ще разбера това само, ако го кажете вие. Но ние няма да го санкционираме защото е олигарх, а заради неговото поведение.“