Русия изтегля посланика си от САЩ. Анатолий Антонов лети от Вашингтон за Москва в събота „за консултации“, предаде ТАСС.

Стъпката следва интервю на американския президент Джо Байдън за телевизия Ей Би Си вчера, в което той се закани да накара руския си колега Владимир Путин „да плати цена“ за дирижирана от него руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година. Байдън също отговори утвърдително на въпрос дали смята Путин за „убиец“.

„Посланикът на Русия в САЩ А. И. Антонов излита на 20 март за Москва за консултации. В хода на срещите в Министерството на външните работи на Русия и в други ведомства се планира да се обсъдят пътища за поправяне на намиращите се в криза руско-американски връзки“, съобщи руското посолство в САЩ на стената си във фейсбук. 

Интервюто на Байдън съвпадна с обявяването на американски разузнавателен доклад, потвърждаващ по-раншни подозрения за руска намеса в президентския вот в САЩ през ноември 2020 г. в полза на предишния държавен глава Доналд Тръмп, който загуби от Байдън. Русия отхвърля обвиненията като безпочвени. Вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви по време на посещение в Япония и Южна Корея, че САЩ скоро ще наложат нови санкции на Русия като отговор на изборната намеса.

 
„Настоящата ситуация е резултат от целенасочената политика на Вашингтон, която през последните години всъщност умишлено спря двустранното взаимодействие. Неконструктивният курс на администрацията към страната ни не отговаря на интересите на Русия и САЩ и някои необмислени изявления на американски лидери застрашават колапса на и без това прекалено конфронтационните отношения“, казва руското посолство в съобщението си.

Според него руската страна е за установяване на диалог между Москва и Вашингтон.

„Ние сме за установяване на диалог между двата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, които носят специална отговорност за международния мир и сигурност“, се казва още в съобщението.

Според руския вестник на английски език Москоу таймс“ от Антонов се очаква да „анализира какво трябва да се направи и в каква посока да се върви по отношение на отношенията със Съединените щати“.

Говорителката на министерството Мария Захарова настоя, че Москва иска да избегне „необратимо влошаване“ на отношенията между двете страни.

Байдън не разкри подробности за „цената“, която Путин ще трябва да плати, но неговото правителство се очаква да обяви санкции, свързани с намеса в изборите, още през следващата седмица, съобщава днес телевизия Си Ен Ен. Наказателните мерки ще засегнат не само Русия, но и Китай и Иран според новинарския канал.

Според „Свободна Европа“ отношенията между Вашингтон и Москва са толкова лоши, колкото по време на Студената война - не само поради намесата на Москва в изборите, но и поради конфликтите в Сирия в Украйна и отравянето и изпращането в затвора на опозиционера Алексей Навални.

 
Консервативният телевизионен канал „Фокс нюз“ (близък до Доналд Тръмп) отбелязва днес, че Байдън не е пестял личните оценки за Путин пред Ей Би Си. Вчера той припомни как като вицепрезидент на Барак Обама през 2011 г. се срещна в Москва с Путин (тогава министър-председател) и се пошегува с него: „Мисля, че нямате сърце“.
 
„Фокс нюз“ припомни, че в кампанията преди президентските избори през 2012 г. Байдън обвиняваше кандидата на републиканците Мит Ромни, че определил Русия като главен геополитически противник на САЩ.  
 
Позицията на Байдън спрямо Путин е обратна на тази на Тръмп, който винаги е щадял руския си колега, отбелязва "Фокс нюз".

Независимо дали говори истината или не, „не можем да обвиним Джо Байдън, че крие какво наистина мисли за Владимир Путин“, отбелязва американската интернет платформа „Дейли бийст“. Тя нарича коментарите на американския президент за руския му колега като „изключително откровени“.

За Вячеслав Володин, председател на Думата - долната камара на руския парламент, цитиран от „Нюзуик“, думите на Байдън са „неприемливи“ и „се противопоставят на здравия разум“. „Лидерът на държава, която претендира да защитава принципите на демокрацията и морала, не може да се държи така“, казва той.

„Уолстрийт джърнъл“ цитира говорител на Белия дом, че САЩ отсега нататък ще бъдат „откровени и прями“ в диалога си с Русия.

Руските медии: Ще скъсат ли Москва и Вашингтон дипломатическите отношения?

Грубото обвинение на американския президент Джо Байдън, нарекъл президента на Русия Владимир Путин убиец (killer), показва отчаянието на Вашингтон и неспособността му да се държи в рамките на приличието, заявява коментатор на руската агенция РЕГНУМ.

Тя обръща внимание, че изявлението на Байдън бе направено в навечерието на седмата годишнина от присъединяването на Крим към Русия. САЩ получиха този удар през 2014 г., през управлението на Путин, и няма да го забравят. 

Ключовият въпрос, на който не дадоха отговор нито президентът на САЩ, нито обкръжението му, е дали Байдън разбира, че е прекрачил „червената черта“, отвъд която езикът на дипломацията представа да е такъв, пише „Росийская газета“.

Сега експертите гадаят дали провокационно-оскърбителният отговор на Байдън е обмислена линия на Белия дом, поел курс към пълно скъсване на отношенията с Русия, или последица от напредналата възраст и особеностите в мисленето на американския лидер, добавя московският официоз.

Взаимната враждебност на Русия и Запада стигна висини (или по-точно дъно), каквито май не е имало и в най-напрегнатите моменти от студената война. Дори президентът на САЩ Роналд Рейгън, наричал Съветския съюз „империя на злото“, не отправяше небрежно толкова гръмки думи лично срещу главата на противоборстващата държава, четем в коментар, разпространен от агенция РОСБАЛТ.

Независимо от радикалните антируски изявления на Байдън Русия и САЩ би трябвало да се опитат да намерят допирни точки. Днешната администрация във Вашингтон все още има исторически шанс за това, а и пространство от възможности, заявява пред „Известия“ Константин Косачов, зам.-председател на руския сенат.

Според експерти, цитирани в статията, обвиненията към Русия и изразите на готовност за сътрудничество в сфери „от взаимен интерес“ явно ще звучат успоредно през целия мандат на Байдън.

Думите на американския президент сочат, че САЩ нямат намерения да градят отношения с Москва, казва обаче политологът Никита Данюк, говорил пред „Взгляд“. „Американците целенасочено вървят към изостряне и ответната реакция трябва да е пределно твърда“, настоява той.

„Комерсант“ отбелязва, че според доклада в американските президентски избори, изгубени от Доналд Тръмп, на негова страна „са действали освен Русия и други външни сили - Иран, Венецуела, Куба и дори движението Хизбула“, но не и Китай с „нескритото му негативно отношение“ към Тръмп по време на надпреварата.

За Белия дом „днес е неизгодно да подчертава темата за китайска намеса, тъй като ще излезе, че Пекин, обявил се срещу Тръмп, е помогнал на Джо Байдън да спечели изборите“, пояснява американистът Владимир Василиев.

Трудно и опасно е да ругаеш Китай - бурята от търговски войни бездруго обрули американската икономика. Да критикуваш Русия и нейния президент обаче е лесно и приятно, подхвърля авторът на коментар в същия брой.