„АстраЗенека" не причинява нищо.“

Това каза в защита на тази ваксина здравният министър Костадин Ангелов. Миналия петък премиерът Бойко Борисов нареди имунизацията с този продукт да се спре временно в страната. А точно преди седмица здравните власти пламенно обясняваха на редовния си брифинг как ваксината на „АстраЗенека“ е напълно безопасна.

Сега се чака становището на Европейската агенция по лекарства за този препарат, което трябва да стане известно в късния следобед днес.

Пак днес трябва да бъде обявена и съдебно-медицинската експертиза по случая с починалата жена от Стамболийски. 

Вчера стана ясно и за друг случай на починал мъж от Благоевград, който по-рано се е имунизирал с доза от проблемната партида, която първо беше спряна в Австрия. След това последва вълна от решения на европейски държави, които прекратиха за момента използването на ваксината.

 
„Ако истината е тази, която твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи“, каза сега Ангелов, който отрече властите в страната да са давали разнопосочни сигнали за безопасността на препарата.
Той за пореден път повтори, че и членове на неговото семейство били имунизирани с т.нар. Оксфордска ваксина.
 
За решението да се спре ваксинацията той обясни, че имало нужда от 100-процента сигурност, че няма проблеми в този продукт.
 
„Спирането е превенция и ние сме длъжни да направим този ход, докато се проверят всички факти, правим си застраховка на застраховката. Не виждам нищо лошо в това, че България беше една от първите държави, които спряха ваксинацията с „АстраЗенека“, добави министърът.

Той реши да онагледи действията с пример от своята лекарска практика, когато се оказало, че на ампулата пише едно, а вътре имало друго лекарство, за да покаже колко е важна поверката. Макар че не стана ясно как точно този пример би трявало да бъде аргумент в полза на безвредността на ваксината и да действа успокояващо на и без това обърканите от получаваните противоречащи си мнения български граждани.

Ангелов уточни, че на склад има налични 100 хил. дози от Оскфордската ваксина, а ако компанията си изпълни ангажимента, трябва да бъдат получени още 180 хил. до края на месеца.

В момента при спряла масова ваксинация продължава имунизацията на хората от фазите на националния план. Министърът призова, за са не стига до похабяване на дози, при отворен флакон, ако някой предвиден за поставяне на ваксина не е отишъл навреме, дозата да се постави на човек, който иска и е наличен, независимо че не е в съответната фаза на плана.

„Не може да си позволим да изхвърляме ваксини“, каза министърът.

И заключи: „Всички български граждани са еднакви“.

Точно Ангелов реагира остро преди месеци, когато в Сандански се оказа, че при липса на желаещи от първата фаза, за да не се похабят ваксини, директорът на местната болница е намерил и други хора, сред които и четирима общински съветници.