Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Китай да използва „огромното си влияние“, за да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената си програма. Часове по-рано Пхенян заяви, че ще игнорира американските предложения за възобновяване на преговорите, докато Вашингтон не се откаже от враждебната си политика, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън отправи призива си по време на преговори в Сеул, които включваха министъра на отбраната Лойд Остин и южнокорейските министри на външните работи и отбраната.

Срещата във формат „две плюс две“, първата по рода си от пет години насам, идва, докато президентът Джо Байдън се опитва да възстанови съюзите на Америка в Азия в лицето на нарастващите предизвикателства от Китай и Северна Корея.

„Пекин има интерес, очевидно личен интерес, да помогне за ядреното разоръжаване на (Северна Корея), защото е източник на нестабилност. Тя е източник на опасност и очевидно заплаха за нас и нашите партньори“, каза Блинкън на пресконференция.

Той изтъкна, че Пекин има „критична роля“, за да убеди Северна Корея да се денуклеаризира, защото по-голямата част от външната търговия на Пхенян преминава през Китай. Блинкън подчерта, че Китай е задължен от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН да изпълни изцяло санкциите, наложени заради забранените ядрени и ракетни тестове на Северна Корея.

По-рано в четвъртък Чо Сон Хуй, първата заместник-министърка на външните работи на Северна Корея, потвърди предишното съобщение на Блинкън, че Вашингтон се е свързал с Пхенян през няколко канала, започвайки в средата на февруари, но не е получил отговор.

Чо нарече действията на САЩ „трик за забавяне на времето“ и заяви, че Северна Корея ще продължи да отхвърля подобни предложения за преговори, освен ако Вашингтон не оттегли враждебността си.

„Това, което се чува от САЩ от появата на новия режим, е само лудата теория за „заплаха от Северна Корея“ и необоснованата реторика за „пълна денуклеаризация“, каза тя.

Чо предположи, че военните учения между САЩ и Южна Корея този месец са доказателство за враждебността на Щатите.

Блинкън каза, че е наясно с изявленията на Чо, но отбеляза, че се интересува повече от коментарите на американските съюзници и партньори.

Водената от САЩ дипломация, фокусирана върху ядреното разоръжаване на Северна Корея, не води до удовлетворителни резултати през последните две години поради спорове относно санкциите, наложени от САЩ. Експертите обсъждат дали Америка и нейните съюзници трябва да се споразумеят за сделка, която да замрази ядрените дейности на Северна Корея в замяна на облекчаване на санкциите.

Според някои специалисти Пхенян може допълнително да повиши враждебността си чрез ракетни тестове, които да подпомогнат позициите на комунистическата страна при потенциалните преговори със САЩ. Загиващата икономика на Северна Корея е под допълнителен натиск поради свързаното с пандемията затваряне на границите, което значително е свило външната ѝ търговия, както и заради поредицата от природни бедствия от миналото лято.

След преговорите в четвъртък Блинкън, Остин и техните южнокорейски колеги заявиха в съвместно изявление, че въпросите за севернокорейската ядрена и балистична ракета са „приоритет за алианса“ и потвърдиха общ ангажимент за решаване на тези проблеми. 

Американските министри са на първото задгранично пътуване от служители на кабинета, откакто Байдън встъпи в длъжност на 20 януари. Те посетиха Япония, преди да пристигнат в Сеул. Блинкън каза, че в преговорите в четвъртък се е обсъждала ролята на Китай и „ние ясно виждаме постоянния провал на Пекин да спазва ангажиментите си“.

„И говорихме за това как агресивното и авторитарно поведение на Пекин пречи на стабилността и просперитета на сигурността в Тихоокеанския регион“, каза той. „Действията на Пекин правят установяването на общ подход сред нашите съюзници още по-важно в момент, когато наблюдаваме спад на демокрацията и правата на човека по целия свят, включително в Мианма.“

Блинкън ще се срещне с висши китайски представители в Анкоридж, Аляска, на връщане към Вашингтон, докато Остин ще пътува до Ню Делхи.

Посланикът на Китай в Съединените щати заяви, че Пекин не очаква преговорите в Аляска да разрешат всички въпроси между Китай и САЩ. Той все пак добави, че се надява срещата да бъде добро „начало и че двете страни могат да започнат процес на диалог, който е откровен, конструктивен и реалистичен“.