Ако изборите бяха днес, коалицията ГЕРБ - СДС щеше да получи 28,8%, а БСП 23,6% от гласовете. Или разликата е 5,2 на сто.

Това показват резултатите от последното изследване на „Тренд“ за нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Изследването е финансирано от в. „24 часа“. То е проведено в периода 9-14 март чрез интервюта „лице в лице“ сред 1004 души на възраст 18+ и е представително за пълнолетното население.

Пет формации са със сигурно участие в следващото Народно събрание, а две - с реални шансове.

„Има такъв народ“ получава 12,7%, ДПС - 12,1 на сто, а „Демократича България“ - 5,9 на сто.

Според данните на „Тренд“ „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба, съответно с 4,1% и 4 на сто от гласуващите.

45% със сигурност ще гласуват, 23% няма да гласуват. 22 на сто се колебаят.

„Пандемичната ситуация крие рискове за избирателната активност и тя може да се окаже по-ниска от измерената в проучванията“, отбелязват социолозите.

Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо се решили за кого ще гласуват, а 17% се колебаят.

38 на сто ще се възползват от преференциалното гласуване, 45 на сто няма да се възползват.

В най-малка степен привържениците на ДПС, БСП и ГЕРБ ще пренареждат листата на партията, докато сред новите формации като „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ близо половината от техните симпатизанти декларират, че ще гласуват преференциално за определена личност.

Изследването на „Тренд“ е финансирано от в. „24 часа“. То е проведено в периода 9-14 март  чрез интервюта „лице в лице“ сред 1004 души на възраст 18+ и е представително за пълнолетното население.