Подписан е договор за два мача между Антъни Джошуа и Тайсън Фюри в тежка категория на професионалния бокс, съобщи Еди Хърн, импресарио и мениджър на Ей Джей, пред "Скай спортс".

Така е направена поредната стъпка към може би най-голямото единично спортно събитие на 2021 г. Първият сблъсък между двамата британци ще обедини всички титли в дивизията. Джошуа (31 г.) притежава тези на IBF, WBA, WBO и IBO, а Циганския крал (32 г.) държи колана на WBC.

Финансови параметри не се разкриват, но Би Би Си твърди, че в първия мач двамата ще си разделят наградния фонд 50 на 50. За втория 60 процента ще отидат за победителя от първия. Според издания като "Дейли мейл" парите само за среща №1 са 200 милиона долара.

Хърн добави, че в следващите седмици мениджърите трябва да уредят дата и място. Пред ESPN той коментира, че очаква всичко да бъде потвърдено и оповестено през април.

Промоутърът каза, че осем или девет страни са кандидати за домакинство на мача. Те са в Европа, Азия и Америка.

Отново според Би Би Си, фаворит за летния двубой (най-вероятно през юни или юни) е Близкият изток. Неотдавна Хърн призна, че е получил примамливи оферти от Саудитска Арабия и Катар.

И двата лагера искат да кръстосат ръкавици във Великобритания (например стадион "Уембли"), но е малко вероятно дотогава да са паднали всички ограничения за публика на спортни събития, колкото и през юни да се планира сериозно разхлабване на мерките в Обединеното кралство.

Антъни Джошуа

 

Последният абсолютен световен шампион в категорията бе Ленъкс Луис - друг британец, в периода 1999-2000 г.

Преди дни колоритният Тайсън Фюри обяви, че споразумението за дългоочаквания мач било много далеч, така той спрял да тренира и отишъл на почивка, отдавайки се на пиене на бира. Циганския крал има 31 мача и нито една загуба, като веднъж завърши наравно срещу Дионте Уайлдър, но след това го нокаутира.

Балансът на Джошуа е 24 победи и една поражение. Фюри вече бе притежател на коланите на опонента си - през 2015 г., когато би по точки Владимир Кличко. Месеци по-късно обаче титлите му бяха отнети заради положителна за наркотици допинг проба. Роденият в Манчестър гигант изтърпя наказание от две години, преди да се завърне с гръм.

През това време на трона трайно се качи Джошуа, който надви Кличко в последния мач на украинеца. През 2019 г. олимпийският шампион от Лондон сензационно бе детрониран от Анди Руис, но месеци по-късно си върна короните.