News Corp Australia, една от най-големите медийни групи в Австралия, е сключила договор със социалната мрежа Facebook за заплащане на новини в следващите три години, съобщи БиБиСи.

NCA е собственост на Рупърт Мърдок и началната точка на неговата медийна империя. Компанията контролира около 70% от вестниците в Австралия, както и популярни сайтове като news.com.au.

Сега Facebook ще плаща за всяко парче съдържание, произведено от медиите на Мърдок. Споразумението е подписано месец след като групата сключи подобен договор и с Google. Точно какви са условията все още не е известно. 

В края на февруари австралийският парламент прие закон, задължаващ технологичните гиганти да възмездяват медиите за публикуване на създадено от тях съдържание. Преди това Facebook блокира новините на платформата си в страната в опит да спре приемането на новата законодателна рамка. Благодарение на закона се очаква двете водещи компании в дигиталния сектор да инвестират десетки милиони долари в споразумения за ползване на местно съдържание.

Законът може да се окаже модел за решаване на конфликтите между технологичните гиганти и регулаторните органи по света за балансиране на отношенията между традиционните медии, изпаднали в сериозни финансови затруднения, и дигиталните мастодонти, които доминират в интернет и получават солидна част от приходите от реклама.

Според правителството законът ще гарантира, че новинарските компании „ще получават справедливо възнаграждение за съдържанието, което създават, което на свой ред ще допринесе за това журналистиката в обществен интерес да продължи да съществува в Австралия“.