„Фейсбук“ обяви, че до няколко дни ще възстанови достъпа на потребители до новини на платформата си в Австралия, след като е постигнат пробив в преговорите с австралийското правителство, съобщи Си Ен Ен. Канбера е приела да промени закона, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите за ползването на тяхно съдържание, предаде Франс прес.

„Правителството изясни, че занапред ще запазим способността да решаваме дали новините да се появяват във „Фейсбук“, така че да не бъдем автоматично обект на принудителни преговори“, каза Кембъл Браун, вицепрезидентка на „Фейсбук“ за глобални новинарски партньорства.

Споразумението „ще ни позволи да подкрепим издателите, които сме избрали, включително малките и местните издатели“, добави тя. Браун обеща, че компанията „ще възстанови новините във фейсбук в Австралия през следващите дни“.

Миналата седмица технологичният гигант забрани на австралийците да публикуват или споделят новини в своите профили.

Радикалната мярка бе предприета дни преди в Сената (горната камара) да се гласува медийният закон, според чиято първоначална версия издателите щяха да могат да преговарят на индивидуална основа или колективно с „Фейсбук“ и „Гугъл“, за да получават пари за съдържанието си или да се възползват от арбитраж, в случай че не могат да се договорят.

Австралийското правителство обяви, че ще внесе разпоредба, която „трябва да вземе предвид дали дигиталната платформа е допринесла значително за устойчивостта на австралийската новинарска индустрия чрез постигането на търговски споразумения с новинарски медии“.

„Винаги сме възнамерявали да подкрепяме журналистиката в Австралия и по целия свят и ще продължим да инвестираме в новините в световен мащаб и да се противопоставяме на усилията на медийните конгломерати да наложат регулаторни рамки, които не отчитат истинския обмен на стойност между издателите и платформи като „Фейсбук“, обяви Браун.

Междувременно „Гугъл“ обяви партньорства с някои от най-големите медийни организации в страната, включително с „Нюз Корп“ на Рупърт Мърдок.