Косово откри вчера свое посолство в Йерусалим, съобщи в. "Газета експрес", цитиран от агенция "Фокус".

Изданието се позовава на косовското Министерство на външните работи и диаспората.

Косово става третата държава в света след САЩ и Гватемала, която установява посолството си в Йерусалим, а не в Тел Авив.

С това те признават позицията на Израел, че Йерусалим е негова "вечна и неделима" столица, която палестинците оспорват. Те сочат Източен Йерусалим като столица на тяхна бъдеща държава, включваща териториите на сегашната им автономия в ивицата Газа и на Западния бряг. 

Позицията на ЕС, към който Косово се надява един ден да се присъедини, е, че Свещеният град трябва да бъде споделена столица на Израел и палестинците, след като те постигнат мирно споразумение.

Миналото лято Сърбия, която преговаря за членство в ЕС, съобщи, че ще мести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, и заедно с Косово, което обяви същия план, получи предупреждение от Брюксел да не го прави.

Белград и Прищина се съгласиха да открият посолства в Йерусалим на среща на върха във Вашингтон през септември миналата  година, в края на мандата на президента Доналд Тръмп.

Чехия, която е членка на ЕС, откри миналата седмица филиал на посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Двете държави заедно с Унгария се договориха за сътрудничество в борбата с коронавируса. Това стана на среща на министър-председателите Бенямин Нетаняху, Андрей Бабиш и Виктор Орбан.

Чехия е една от страните в ЕС с най-тежка епидемиологична обстановка.

Бабиш, Нетаняху и Орбан (отляво надясно) на съвмества пресконференция в Йерусалим миналия четвъртък (11 март). Снимка АП/БТА

Засега шест държави от ЕС - Белгия, Франция, Гърция, Италия, Испания и Швеция - имат консулства в Йерусалим. Те обаче нямат статут на дипломатически мисии, които се нуждаят от акредитация при държавния глава на приемащата държава.