Чехия официално откри в Ерусалим филиал на посолството си в Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА. На церемонията днес присъства чешкият премиер Андрей Бабиш.

Тази стъпка е потенциално спорна, тъй като статутът на Йерусалим е една от основните спорни точки в близкоизточния конфликт. Бабиш определи решението за откриване на филиала като още един крайъгълен камък в отношенията между Чехия и Израел.

В така наречения представителен офис на посолството в Йерусалим, който ще работи под ръководството на посолството в Тел Авив, ще има двама дипломати. Офисът ще се занимава с различни въпроси, сред които и такива свързани с икономическото сътрудничество.

Израел твърди, че Йерусалим е нейна вечна и неделима столица, докато палестинците продължават да искат Източен Йерусалим за столица на тяхна бъдеща държава.

Преди три години администрацията на Доналд Тръмп премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим - стъпка, която бе критикувана от международната общност. Чешкият президент Милош Земан препоръча да се следва американският пример, но досега не можа да приложи плана си.

Според информации на израелски медии израелският премиер Бенямин Нетаняху неотдавна е решил да достави излишни дози ваксини срещу коронавируса на Чехия, която е тежко засегната от пандемията. Израел ваксинира с продукта на "Пфайзер/Бионтех".