Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Културата, знаем, се придобива по естествен път чрез образованието. И радостното е, че една от най-полезните в последните години инициативи – „Фортисимо в клас“, която запознава българските ученици с класическата музика – скоро ще стигне и до най-отдалечените кътчета на страната чрез БНТ. В три поредни вечери националната телевизия ще излъчи приказки с цигулка за „Лека нощ, деца“.

На 13, 14 и 16 юни ще видим Веско Пантелеев-Ешкенази като Сънчо. Музикантът става герой в „Хотел Музика“ – поредица, подобна на „Мъпет шоу“, но с музикални инструменти. Ешкенази играе себе си – прочут цигулар пристига в хотел, обитаван от говорeщи котарак и мишки… Ще звучи, разбира се, и много музика.

„Хотел Музика“ е създаден от „Фортисимо в клас“ и „Дрийм тим“ преди 3 години и най-сетне стига до ефира на БНТ. В три кратки епизода Ешкенази ще разкаже за цигулката, а в следващите най-малките зрители ще видят Печенката и ще разберат какво е бийтбокс.

Хари Ешкенази, който ръководи „Фортисимо в клас“ вече шест години, се надява да бъдат заснети и още епизоди от музикалните приказки за „Лека нощ“. С образователния проект, подкрепен от фондация „Америка за България“, вече са стигнали до повече от 18 хиляди ученици, създавайки нова публика за класическата музика, а защо не и бъдещи музиканти! Около 60 изпълнители – някои от тях прочути като Веско Ешкенази – са обикаляли училищата в страната, за да пренесат у децата своята страст към музиката. По думите на Хари Ешкенази на много места учениците си видели за първи път на живо музикални инструменти.

И ако в българския телевизионен ефир културата намира своя най-радушен прием в БНТ, логично е тази поредица да намери продължение именно там. Дотук „Фортисимо в клас“ са гостували в почти всички градове, в които има оркестри – и сега имат шанса да вдъхновят любов към класическата музика сред най-малките зрители дори там, където никога не са ходили на концерт, на театър и на кино.

 

 

"Площад Славейков"

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.