Евентуалното въвеждане на карантина за завръщащите се от така популярната напоследък туристическа дестинация Занзибар хвърли в смут туроператорите. Заради т.нар. нигерийски щам на вируса днес здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че се обмисля задължителен домашен престой за завръщащите се от Африка, в т.ч. от танзанийския остров. У нас все още няма регистриран случай на този щам, считан за опасен поне колкото британския. 

"Притеснени сме за всички наши сънародници, които се завръщат от Африка. Ще предприемем всичко необходимо, включително и въвеждане на карантина за завръщащите се", заяви министърът.

В момента важи правилото при отрицателен PCR тест на връщане, представен в рамките на 24 часа, да няма карантина.

"Просто нямам думи в последния момент да се въвежда подобна мярка. Чартърите и хотелите вече са предплатени и кой ще върне парите на клиентите. За нас това означават не пропуснати ползи, а директно загуби", коментира пред специализирания сайт TravelNews Красимир Златанов, управител на "Екзотик холидей", който организира чартър за началото на април.

Според него въвеждането на задължителна карантина ще откаже много хора от пътуванията. Златанов дава и заявка: 

"Този път ще тръгнем да съдим държавата, защото някой трябва да си носи последствията".

Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма" и управител на "Сейф травел" допълва, че от бранша, пострадал най-сериозно при пандемията заради отменените полети и резервации, са имали уверение от Ангелов на последната си среща с него, че щяло да има предвидимост. 

"В момента има българи в Занзибар с чартъри и не може да бъдат изненадани при завръщането си. Други се подготвят за пътуване през следващите дни. Всичко вече е платено. Карантината е сериозна административна пречка и кой ще възстановява парите", пита Русева.

Най-много чартъри до Занзибар има туроператорът "Абакс". "До момента сме осъществили шест полета, от които нямаме нито един завърнал се и тестван у нас с положителен резултат за коронавирус", обявява пред сайта Георги Пасев, маркетинг директор на компанията. По думите му при отрицателни тестове от Занзибар, няма никакво основание за въвеждане на задължителна карантина. 

Ако държавата предприеме мярката, то тя е тази, която трябва да върне парите на туристите, а не туроператорът, смятат от бранша. Това е проблем от ден първи на кризата у нас - част от средствата вече са в авиокомпаниите и хотелите и посредникът - туроператорът няма механизъм да си ги върне обратно, а оттам - на клиента.

"Очаквахме това да се случи, защото се води международна кампания срещу Занзибар. Нямаме завърнал се българин с положителен тест", заявява и Николай Александров, управител на туроператора "Карта холидей".

Припомняме, че Занзибар се рекламира като туристическа дестинация без коронавирус, там няма тестове на влизане, няма и карантина. Островът е популярен сред българите и заради екзотиката си, и заради достъпността като цени.