„АстраЗенека“ свали на 30 милиона дози прогнозата си за доставките на ваксината си за ЕС през първото тримесечие на годината, предаде Ройтерс.

Това се казва в документ, до който осведомителната агенция е получила достъп.

Така британско-шведската компания намалява за трети път броя на дозите, които трябва да достави по силата на сключения с Еврокомисията договор. Това представлява и намаление с 25 на сто на обещаните количества, обявени миналия месец. А също така – пореден удар по плановете на Съюза за ваксиниране, които и без това са подкопани заради забавянията в снабдяването, както и бавния процес в някои от страните членки.

Документът, цитиран от Ройтерс, е с дата 10 март и е споделен с чиновници в Брюксел. Спред него сега „АстраЗенека очаква да достави 30,1 милиона дози до края на март и още 20 милиона през април.

На 25 февруари изпълнителният директор Паскал Сорио заяви пред евродепутати, че компанията ще се опита да осигури 40 милиона до края на този месец.

В документа също така е посочено, че на 24 февруари от фармацевтичния концерн са предвиждали да доставят в ЕС само 34 милиона дози за периода януари-март. Това прави доста по-алко от догодорените 90 милиона.

Новото намаляване последва взетото миналата седмица от Италия и Еврокомисията решение да бъдат блокирани доставки на ваксината на „АстраЗенека“ от Апенините за Австралия. Така за първи път бе приложен механизмът, позволяващ на ЕС да отказва искане на производител за износ с мотива, че не се спазмат договорите.

Гоорител на фармацевтичната компания отказал коментар пред Ройтерс.

Според източник, запознат със ситуацията, увеличение на доставките, каквото очаквали от „АстраЗенека“, не се получило поради затруднения с движението на ваксините по световните снабдителни вериги.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон настоя днес Управителният съвет на „АстраЗенека“ да се събере на заседание, за да обсъди нужните действия за изпълнение на договорите за доставка на ваксината. Той смята, че компанията трябва да положи повече усилия, за да спази изискването по договор, и да направи всичко по силите си за доставянето на поръчаните дози.

„Добрата новина е, че в ЕС са утвърдени четири ваксини. Навсякъде по света разгръщането на мощности за производството на тези препарати отнема време. Важното е, че напредваме“, каза Бретон.