Румъния временно спря употребата на съмнителна партида ваксини на „АстраЗенека“, но Франция и Испания заявиха, че не виждат причини да правят това и продължиха да я прилагат. Част от европейските страни предпочетоха да замразят използването ѝ заради докладвани случаи на образуване на съсиреци и запушване на кръвоносни съдове, съобщени в Австрия и в Италия. Няма обаче научни доказателства, че тези нежелани ефекти са резултат от ваксината.

Румънските власти временно преустановиха ваксинирането срещу COVID-19 с дози от партида на „АстраЗенека“ като изключителна превантивна мярка, докато трае разследването на смъртните случаи в Италия, но продължават да използват други дози ваксина на същия производител, съобщи националният здравен комитет, цитиран от Ройтерс.

Италианските здравни власти наредиха изтегляне от употреба на партида на ваксината „АстраЗенека“ след смъртта на двама мъже в Сицилия, които наскоро са били ваксинирани, съобщи днес запознат източник.

Румъния обяви, че е спряла използването на препарат от въпросната партида, която Италия разследва, и добави, че в началото на февруари е получила 81 600 дози и досега е използвала 77 049 от тях.

Препаратът от партидата няма да бъде използван до произнасянето на Европейската агенция по лекарствата след края на разследването.

В изявление националният комитет, отговарящ за ваксинирането срещу COVID-19, каза, че решението е взето като изключителна предпазна мярка, без в Румъния да са налице научни аргументи, които да го оправдават.

Испания не е регистрирала досега нито един случай на поява на кръвни съсиреци, свързани с ковид ваксината на „АстраЗенека“ и ще продължи да я прилага, обяви здравният министър Каролина Дариас, цитирана от Ройтерс.

Дариас се изказа малко след като здравните власти в Дания преустановиха използването на англо-шведската ваксина на фирмата „АстраЗенека“ заради няколко случая на поява на тромби, единият от които - смъртен.

Дариас каза за телевизия „Секста“, че в Испания са регистрирани незначителни странични ефекти от ваксинацията, уведомена е за случаите на съсиреци в Австрия, но до момента не е установена никаква случайна връзка между ваксината и тромбите.

Европейската Агенция по лекарствата (ЕАЛ) подкрепи ваксината и изтъкна, че ползите са много повече от вредите.

Испания е одобрила тази ваксина само за хора между 18 и 55 години и каза, че ще изчака за още данни от ЕАЛ, преди да прецени дали да последва примера на други европейски държави и да разшири обхвата на използване на препарата.

 
Френските здравни власти не виждат причина да се преустанови използването на ваксината срещу новия коронавирус на „АстраЗенека“, заяви здравният министър Оливие Веран, цитиран от Ройтерс.
 
„Ползите от ваксината на „АстраЗенека“ са по-големи от рисковете, каза Веран на седмичния правителствен брифинг за коронавируса.
 
Здравните власти в Дания, Норвегия и Исландия вчера преустановиха ползването на ваксината на „АстраЗенека“ след съобщения за образуване на тромби у някои от ваксинираните.
 
През последните 24 часа във Франция броят на хора с COVID-19 в интензивни отделения е нараснал със 74 души до 3922, което е най-високият брой за последните три месеца и половина.
 
За последните 24 часа има и 265 нови смъртни случаи от новия коронавирус, с което общият им брой става 89 830, седмият най-висок в света.