Председателят на законодателното събрание на американския щат Ню Йорк Карл Хейсти обяви вчера, че е упълномощил юридическата комисия да започне "разследване за импийчмънт" срещу щатския губернатор Андрю Куомо заради обвинения на шест жени в сексуален тормоз, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

По-рано вчера мнозинството от щатските законодатели призоваха за оставка на Куомо, а полицията в щатския Капитолий е готова да разследва обвиненията, че губернаторът е опипвал служителки.

В сряда местна медия в Олбъни съобщи, че сътрудничка на Куомо е заявила, че в края на миналата година той я извикал в официалната си резиденция и пъхнал ръката си под блузата й.

Поне 121 членове на щатското законодателно събрание и Сенат смятат, че Куомо не може повече да управлява и трябва да напусне поста си веднага. Те включват 65 демократи и 56 републиканци.

Подкрепата на демократа в щатския Сенат е минимална. Две трети от сенаторите призоваха за оттеглянето му, сред тях и лидерката на мнозинството Андреа Стюарт-Казънс.

Водещият демократ в щатското събрание Карл Хейсти каза, че се консултира с партийни членове по места, за да обсъдят потенциални пътища напред в светлината на растящите обвинения срещу Куомо.

Губернаторът е изправен пред нарастващи обвинения, че е превърнал работното място в неудобно за млади свои сътруднички, заради поведението и забележките си със сексуален подтекст, включително нежелано докосване и целувки.

В писмо, оповестено вчера, 59 законодатели демократи настояха губернаторът да се оттегли.

Куомо заявява, че няма да подаде оставка и не е извършил нищо нередно. Той призова да се изчакат резултатите от разследването, преди да се раздават присъди.