Андрю Куомо, губернаторът демократ на щата Ню Йорк, подложи днес на унищожителна критика федералното правителство, за това че реагира според него неадекватно на нуждите на най-засегнатия от коронавируса американски щат.

Болниците се задъхват от недостиг на легла, персонал и на апарати за обдишване, защото случаите на заразените с вируса там са над 25 600, т.е. 10 пъти повече отколкото в другите най-засегнати щати - Калифорния и Вашингтон - каза Куомо. С местни сили могат да бъдат произведени 7000 обдишващи апарата, а само в Ню Йорк трябват 30 000, посочи той. В резерва на държавата има 20 000, каза губернаторът.

"Необяснимо е, че правителството не помогна с респираторите", каза той.

Днес Световната здравна организация прогнозира, че САЩ могат да се превърнат в епицентъра на пандемията. Въздействието ѝ може да ерозира шансовете на президента републиканец Доналд Тръмп да се пребори за втори мандат на изборите през ноември. Тръмп подцени заразата, докато тя върлуваше в Азия и Европа, но беше принуден да промени тактиката и говоренето си, когато тя избухна със същата сила и в САЩ.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) е изпратила на Ню Йорк 400 апарата за обдишване, каза Куомо.

"Освободете ги (апаратите в резерва) за Ню Йорк", призова той федералното правителство. "Нека да направим правителсвената реакция интелигентна, разпределете респираторите в страната според нуждите. Различните региони имат различни криви на степента на заразяване".

Куомо се противопостави на обявеното тази сутрин намерение да Тръмп да намали ограниченията в САЩ до седмици, а не до месеци.

"Да се спасява животът трябва да бъде приоритетът", каза Куомо. "Изборът не е между иномиката и общественото здраве. Става въпрос за опазване на здравето, като се рестартира икономиката".