Любезностите между президента Румен Радев и главния прокурор Иван Гешев продължават - чрез „замеряне“ с искания до Конституционния съд.

Както Клуб Z писа, Гешев отправи миналата година безпрецедентно искане за тълкуване, свързано с абсолютния  имунитет на държавния глава, както и докъде се простира понятието за държавна измяна. Както е известно, то е един от възможните поводи за импийчмънт... 

После бе съобщено от говорителя Сийка Милева, че прокуратурата започва дело по Глава 1 от НК - за престъпления срещу Републиката - ясно срещу кого, което не е ясно докъде е.

Днес обаче от президентската канцелария съобщават, че Радев на свой ред праща в КС искане за установяване на противоконституционност на текстове от два закона, касаещи „положението на Бюрото по защита като самостоятелна организационна структура при главния прокурор“.

Предисторията

Бюрото, което се „гуши“ в почти от напълно незабелязвания преди от обществото Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, през годините укрепна като щатна численост, бюджет, но най-вече като правомощия. Прозрачността и отчетността му се движеха в обратна посока - надолу.

То се отчита само на главния прокурор, движи се с полицейски правомощия и „лампи“, не дава информация на нито един друг държавен орган, а на него всички институции са длъжни да съдействат. И като капак. бе дописано, че далеч не защитава само застрашени свидетели (които обичайно са под 10 души за година), а и магистрати.

Така според критиците главният прокурор, който и да е той - защото тоталното оправомощаване стана по времето на Сотир Цацаров - си направи истинска Преторианска гвардия. Която има право и да "„овежда принудително лица...“, когато това е разпоредено от главния прокурор (чл. 14, ал 2 т. 2 на споменатия закон).

Практическият резултат се сведе до това, че Гешев бе първият главен прокурор, който показа на практика как действа Бюрото при всякакви процесуално-следствени действия, замествайки полиция, ГДБОП, спецчасти и пр. Както и се отказа от личната си охрана от НСО (която все пак подлежи на регулация чрез специален закон, както и на някакъв управляващ триумвират и отчетност - б.р.).

Излишно е да се казва, че именно Бюрото бе на върха на операцията по „претърсване и изземване“ в сградата на Президентстото на 9 юли м.г., която отприщи обществени вълнения.

Апропо, цитираната по-горе норма от чл. 14 сега е сред тези, които президентът иска да бъдат отменени като противоконституционни.

„В искането на държавния глава се отбелязва, че Конституцията дава на съдебната власт статут на независимост, която обаче може да се ползва само и единствено с оглед на изпълнение на конституционно установените функции на съда, прокурорите и следователите. Тази независимост не следва да бъде употребявана за осъществяване на други задачи извън тях.

Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица. Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия“, пишат от кабинета на президента.

Според Радев „при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор“.

В искането се изрежда, че са нарушени принципът за разделение на властите, принципът на правовата държава, както и този за независимост на съдебната власт.

„УВАЖАЕМИ КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ,

По изложените съображения се обръщам към вас с искането да обявите за противоконституционни разпоредбите на чл. 138, т. 5 от Закона за съдебната власт, на чл. 13, ал. 2 и на чл. 14, ал. 1, 2, 3, т. 2 и 3 (в частта, „когато това е разпоредено от главния прокурор“) и  т. 4 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, както и на свързаните с тях разпоредби от същия закон – чл. 13, ал. 1 (в частта „при главния прокурор“) и ал. 4, чл. 14в и чл. 14д, ал. 3 поради противоречие с чл. 4, ал. 1, чл. 8, чл. 117, ал. 2 и 3, чл. 126, ал. 2 и чл. 127 от Конституцията.

Предлагам да конституирате като заинтересовани институции Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, Висшия съдебен съвет, главния прокурор, както и организациите на съдии, прокурори и следователи", пише Радев.

Текста на цялото искане може да прочетете тук.

Предстои да се види ще образува ли КС конституционно дело.