Бюлетината за парламентарните избори ще е дълга 60 см. Това стана ясно на брифинг на ЦИК. Комисията утвърди бюлетините и те са предадени за отпечатване в БНБ. Първо ще бъдат изпратени бюлетините зад граница, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева

Цанева посочи още, че 87 997 е общият брой на подадените заявления от чужбина.

На тези избори ще има най-голям брой на секции в чужбина от 2013 г. насам. Това каза другият говорител на ЦИК  Димитър Димитров. Точният брой обаче предстои да бъде уточнен. съвместно с МВнР.

Има идея в районите, където има много наши сънародници, но няма възможност за много секции, да се направят секции с повече от една тъмна стаичка.

"Тепърва обсъждаме вариантите, за да създадем условия да гласуват всички желаещи“, коментира Цанева.

Димитров допълни, че след няколко дни ще има пълния списък на секциите и адресите.

"Днес се занимавахме с обединяването на секциите на близки разстояния, Със сигурност от 2013 г. на тези избори ще има най-голям брой на секции в чужбина:, каза още той.

На въпрос дали ще се броят отрязъците при машинното гласуване, Таня Цанева поясни, че те ще се съхраняват като хартиените бюлетини в специални кутии.

"Дали ще се броят? ЦИК обсъжда въпроса. Ще бъде уточнено в края на тази седмица или понеделник в методическите указания. Съхранението е както на всички други изборни книжа, предават се в съответните за това институции“, добави тя.

По повод жалбата на БСП спрямо министър-председателя Бойко Борисо  Димитров допълни, че е приета за сведение, защото не е получила необходимото мнзоинство, за да бъде разгледана.

БСП подаде жалба заради това, че според социалистите Борисов използва публичен административен ресурс за своята предизборна кампания.