Изменение на френската конституция, което включва в нея опазването на природата и на климата, мина на първо четене в Националното събрание, съобщава АФП.

Франция гарантира опазването на околната среда и биологичното разнообразие и борбата с изменението на климата“ гласи новоприетият текст, включен в член първи на основния закон, който постановява каква държава е Франция.

След решението, прието на снощното им заседание, депутатите ще гласуват още веднъж на 16 март по предложения за изменения в него . След това поправката ще бъде внесена за приемане от Сената.

Тя отваря пътя за президента Еманюел Макрон да изпълни обещанието си да я подложи на референдум.

Дясноцентристката опозиция на управляващата либерална партия на Макрон продължава да спори по формулировката на изменението. Тя настоява глаголът „гарантира“ да бъде заменен с „действа за“ заради твърде обвързващия му характер, който би могъл да постави в опасност националния суверенитет и конкурентоспособността на бизнеса. Дясноцентристите имат мнозинство в Сената. 

На Макрон предстои трудна битка за втори мандат в Елисейския дворец на президентските избори догодина след първи пет години, белязани от протести и от пандемията.

Не за първи път френски президент прибягва да референдум, когато иска да провери или да демонстрира популярността си.

През 2005 г. Жак Ширак подложи на референдум проекта за европейска конституция с надеждата, че с него ще отбележи и вътрешнополитическа победа. Французите обаче гласуваха против Ширак, зачерквайки заедно с него и проекта, който по-късно се провали и на референдум в Холандия.

Вместо с него ЕС се задоволи с подписания  през 2007 г. и влязъл в сила през 2009 г. Лисабонски договор, който включва голяма част от елементите в европейския конституционен проект.