Еманюел Макрон разговаря преди дни с един от фаворитите за приемник на Ангела Меркел, подготвяйки се за оттеглянето тази есен на канцлерката, с която възнамерява да работи "до последната секунда", пише днес Франс прес, цитирана от БТА.

"Това беше много интересен и много хармоничен разговор с важни допирни точки", увери популярният консервативен лидер на правителството на Бавария Маркус Зьодер след продължилия около 45 мин. разговор на английски.

Маркус Зьодер е спряган като вероятен кандидат за канцлер на германската десница на мястото на Ангела Меркел.

 

На зададен по-късно въпрос кой е неговият фаворит за поста, който Меркел заема от близо 16 години, Еманюел Макрон предпочете да избегне прекия отговор.

"Избягвам да правя прогнози за френската политика, така че ще се въздържа и за германската", каза той шеговито на съвместна пресконференция с Меркел след заседание на правителствата на Франция и Германия по въпросите на отбраната и сигурността.

"Работим ръка за ръка с много доверие и приятелство и ще работя с нея в този дух до последната секунда", добави той.

По-бързо темпо в Европа

Във видеоконферентния си разговор Макрон и Зьодер обсъдиха санитарната ситуация и призоваха за ускорено разгръщане на новите технологии в Европа, за да се намали зависимостта й от САЩ или Китай.

"Говорихме за факта, че в Европа трябва да взимаме решения по-бързо", заяви Зьодер и каза, че Макрон е бил напълно съгласен с него по този въпрос.

"Видяхме в последно време с ваксинациите, че има много въпроси за европейската ефикасност. Дебатите няма да изчезнат", предупреди той, явно критикувайки шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Комисията, която договори предварителните поръчки на ваксини срещу ковид от името на 27-те, е засипана от критики след забавянията във ваксинационната кампания.

Макрон следи внимателно

Двамата вече бяха разговаряли преди една година в Мюнхен по време на годишната конференция за сигурността, големия ежегоден форум по въпроси на отбраната.

Петъчният им разговор обаче се състоя в съвсем различен политически контекст, тъй като вече е започнала надпреварата за канцлерството.

Макар още да не е обявил официално, че се кандидатира, 54-годишният Маркус Зьодер според допитванията е най-подходящият за приемник на Ангела Меркел, която ще завърши своя четвърти и последен мандат след парламентарните избори на 26 септември.

Хваленият за борбата си с пандемията лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), присъдружната партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката, в момента е политикът с най-висок рейтинг след Ангела Меркел.

Движението му традиционно е определяно като по-дясно от ХДС, въпреки че Зьодер се старае "да изглади" изказванията си.

Евентуалната му номинация обаче далеч не е гарантирана, тъй като ХДС - най-голямата германска партия, почти винаги си е запазвал привилегията да изпрати своя председател в надпреварата за канцлерския пост.

Формацията впрочем отскоро е с нов лидер, 59-годишния Армин Лашет, умерен и близък до Ангела Меркел, а вече и естествен претендент за неин приемник. Проблемът е, че той е с ниска популярност.

В петък Макрон заяви в тази връзка, че преди няколко месеца се е срещнал и с Лашет.

ХДС и ХСС се разбраха да решат, вероятно напролет, кой ще е кандидатът на консервативния лагер на парламентарните избори. Досега два пъти се е случвало представител на баварския ХСС да се кандидатира за канцлер от името на двете партии, и двата пъти - неуспешно.

Париж обаче изглежда гледа на Маркус Зьодер като на сериозен кандидат, написа наскоро големият всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" в статия със заглавие "Макрон залага на Зьодер".

"Еманюел Макрон се стреми към разговори със Зьодер и внимателно следи от Париж доброто му представяне в допитванията", пише вестникът и съобщава, че последният им разговор се е състоял по инициатива на Елисейския дворец.