Мнозинството в Европейския парламент настоя днес Европейската комисия да започне да прилага новото законодателство, което обвързва разходите от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона в държавите от ЕС. Засега ЕК изчаква становището на Европейския съд дали новите правила са допустими по европейското законодателство, предаде БТА.

Групата на Европейската народна партия съобщи, че ЕП ще поиска Съдът на ЕС да разгледа въпроса по спешна процедура. Социалистите и демократите подкрепиха искането законодателството да се прилага.

Либералите от "Обнови Европа" отбелязаха, че досега Европейският съд се е произнасял бавно по въпроси, свързани с върховенството на правото. По техните думи вече има няколко случая, по които ЕК може да задейства новите мерки.

Групата "Идентичност и демокрация" настоя, че новите правила преследват политически цели и "скандален" натиск над избрани с мнозинство правителства. ЕК ще може да взима решения в разрез с културата и историята на народите, това е безгранично нахалство, заявиха националистите.

Зелените посочиха, че щом европейското законодателство е прието, трябва да се прилага. Според тях по-скоро ЕС ще изгуби привърженици, ако се въздържа от преследване на нарушителите, отколкото да предизвика разрив в отношенията със столиците, когато прилага правилата.

Европейските консерватори и реформатори настояха новите изисквания да не бъдат използвани с политически цели. Крайната левица определиха новото законодателство като изнудване към някои държави.

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО) заяви, че Полша и Унгария са взети на прицел не заради нарушения на европейските принципи, а защото защитават националния си суверенитет. Напълно неприемливо е новите правила да се използват за оказване на политически натиск и подчиняване на "брюкселския диктат", добави той.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан обеща ЕК да прави честни и обективни оценки, когато се насочи към ограничаване или спиране на бюджетните средства към държавите заради недостатъчно върховенство на правото. По неговите думи уличените в нарушения държави ще имат право да се защитят. Хан посочи, че правилата влизат в сила със задна дата от 1 януари тази година.

Той допълни, че в разследванията на съмнения за злоупотреби ще участват Европейската прокуратура и службата за борба с измамите с бюджета на ЕС (ОЛАФ). По неговите думи ЕК изготвя правила за прилагане на новия закон. Хан уточни, че още не е изтекъл срокът, в който новите правила може да бъдат обжалвани пред съда.