Имунизацията на записаните през стартиралия на 4 март електронен регистър започва в четвъртък, 11 март. До края на седмицата е ясно, че ще се поставят само дози от ваксината на "АстраЗенека", обясни днес на пресконференция зам.- министърката на здравеопазването Жени Начева.

333 са ваксинационните центрове на територията на страната. Около 20 хил. души са записани онлайн за периода 11-14 март. Начева уточни, че хората, които са изявили желание за друга ваксина, ще трябва да изчакат, когато има нужните наличности от нея.

Към момента наличните дози от иРНК ваксини се пазели за членове на секционни комисии, тъй като продължавали да постъпват списъци. Здравните власти неколкократно обявиха, че днес, 10 март, е последната дата, на която е възможно поставянето на първа доза на участниците в изборните комисии, за да има време втората доза да бъде поставена все пак преди 4 април, когато е денят на парламентарните избори.

Начева уточни още, че онлайн записване за април ще е възможно 21 дни преди първо число на месеца.

Тя отрече да имало преференциално отношение към ваксинационните центрове към големите болници. Личните лекари обаче периодично се оплакват от неполучаване на заявените от тях количества. Зам.-министърката на здравеопазването не даде ясен отговор как точно ще се осигури ваксинирането с предимство на хората от четвърта фаза в сегашната ситуация - това са възрастните и лицата с хронични заболявания. Според нея обаче имало доста възрастни, записани за имунизация, през онлайн портала, и това показвало, че това не било проблем за тях. По думите ѝ лицата над 50 г. са 56,5 на сто от всички  желаещи. Сред тях хората между 70 и 79 г. са коло 10 хил. души. Около 30 хил. са се записали в София, голям е и интересът в Пловдив, Варна и Бургас.

С часове до 31 март записалите се през електронната система са общо около 70 хил. души.