Нидерландският инженер Лу Отенс, влязъл в историята като изобретател на касетката, почина на 94-годишна възраст, съобщиха медии в ниската земя.

Касетката бе неговият отговор на големите магнетофонни ролки с навиващи се на тях ленти, които даваха добър звук, но бяха твърде скъпи и често се късаха, припомня изданието NPR. Рожбата на инж. Отенс бе неразделна част от живота на хората. Те започваха да я ползват още от детска възраст. С малките си размери тя се превърна в изключително удобство.

Лу Отенс се захваща да измисли алтернатива на ролките през 60-те г. на ХХ век. Това става в белгийския град Хаселт, където той оглавява производството на нови продукти като представител на нидерландския гигант „Филипс“.

Инженерът започнал с парче дърво, което да бъде достатъчно малко и тънко, за да може да се побира в джоба му. Резултатът се появил на бял свят през 1963 г.

За голямо съжаление, историческото дърво било изгубено. То изпаднало от джоба на якето на Отенс, докато той сменял спукана гума на колата си. По тази причина прототипът на касетката не могъл да попадне в музея на „Филипс“.

„Лу искаше музиката да бъде преносима и достъпна“, заявява пред NPR режисьорът Зак Тейлър, автор на документален филм, посветен на касетката.

Освен това Отенс настоял „Филипс“ да предостави безплатно лиценза си и на други производители. Така касетката се превърнала в световен стандарт.

От края на 80-те г. на ХХ век тя полека-лека започна да изчезва от употреба, тъй като бе заменена с дискове, флашки, iPad и други устройства. Всяко нещо с времето си. Въпреки това касетката остана в историята като революция за меломаните.

През последните няколко години обаче интересът към нея започна да се възражда.

Технологиите за компакт дисковете също са разработени от нидерландския изобретател – вече за японската компания „Сони“.

Касетката не е единственото изобретение на Лу Отенс. По време на Втората световна война инженерът измайсторил домашен радиоприемник със специална антена, която успявала да приема предаванията въпреки опитите на нацистките окупатори да ги заглушат.