Американският Конгрес окончателно одобри помощния пакет на президента на САЩ Джо Байдън за справяне с коронакризата на стойност 1,9 трилиона долара, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Законопроектът не получи подкрепа от страна на конгресмените републиканци, според които той струва прекалено много и САЩ не могат да си го позволят. По силата на новото законодателство помощ ще получат американците с ниски и средни доходи.

Камарата на представителите одобри плана на Байдън с 220 гласа "за" срещу 211 "против", като това е една от най-големите федерални помощи, гласувани от Конгреса от времената на Голямата депресия. Законодателството гарантира директни плащания за нуждаещите се от помощ американци, още федерални помощи за безработните, милиарди долари за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 и помощи за училищата, щатите и малките бизнеси, които се сблъскаха с трудности по време на пандемията, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Дълбоко разделеният Конгрес на САЩ одобри знаковия помощен пакет за справяне с коронавируса на стойност 1,9 трилиона долара. Това е първата сериозна законодателна победа на президента Джо Байдън, пише британският в. "Гардиън".

Помощният пакет е кулминацията на решителните действия на Байдън и демократите да изпълнят предизборните си обещания за овладяване на коронавируса и за бързо гарантиране на икономическа помощ за американците, засегнати негативно от пандемията. Байдън обаче не успя да привлече нито един конгресмен от Републиканската партия, който да подкрепи помощния пакет. Това е индикация за непреодолимите партийни разделения в Конгреса, с които най-вероятно ще се сблъска американският президент при опитите си да прокара следващи законодателни инициативи, изтъква "Гардиън".

Това е шестият голям помощен пакет за справяне с коронавируса, който приемат конгресмените, след като пандемията достигна САЩ преди около година, пише в. "Вашингтон пост". Огромният размер на помощите, отпуснати досега от Конгреса, е пряко свързан с огромните поражения, които коронавирусът нанесе на Съединените щати - 29 милиона заразени, над 527 хиляди смъртни случая, сериозни икономически вреди и загубата на десет милиона работни места от началото на кризата досега, обобщава американското издание.