Русия представлява заплаха за американските интереси и за съюзниците на САЩ във всички части на Европа. Това е заявил държавният секретар на Антъни Блинкън на изслушване в комисията по външни работи на Камарата на представителите вчера, предаде ТАСС.

„Смятате ли Русия за заплаха за САЩ и за нашите съюзниц;и - и не само в Източна Европа, но и в Европа като цяло? И за интересите на САЩ?“, е бил въпросът към Блинкън на конгресмена Огъст Флугър (републиканец от Тексас). „Да“, е отговорил Блинкън.

Флугър е призовал Блинкън да разшири списъка на участниците в проекта "Северен поток 2", на които САЩ налагат санкции.

„Ние вече въведохме санкции по отношение на едно ключово действащо лице. И много активно разглеждаме допълнителни санкции по отношение на всеки, подпадащ под тях във връзка с поддържане (на строителството) на тръбопровода“, е отговорил държавният секретар.

Блинкън заяви, че правителството на Байдън е обезпокоено от ролята на Русия във Венецуела и възраждането на активността ѝ в Куба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Споделям това безпокойство“, каза Блинкън на изслушване в комисията по външна политика на Камарата на представителите в отговор на въпрос за активността на Русия в Западното полукълбо.

„Виждаме това във Венецуела. През тези последни няколко години според мен станахме свидетели на възраждане на руското присъствие и активност в Куба и ние много внимателно следим всичко това.“

Блинкън каза и че САЩ ще вземат мерки срещу виновните за нарушения на човешките права в Хонконг.

„Трябва да продължим със санкциите - например срещу виновните за извършването на репресивни действия в Хонконг“, каза той на изслушването в камарата.