Президентът Мигел Диас-Канел изрази готовността на Куба за дискусии "по каквито и да било теми" със САЩ, където през януари се очаква Джо Байдън да замени Доналд Тръмп, но подчерта, че Островът няма да се откаже от социализма, предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Както вече ясно бе казано, готови сме да обсъдим каквито и да било теми. Нямаме обаче нагласа да преговаряме за онова, по което няма да отстъпим и на сантиметър - революцията, социализма и нашия суверенитет", заяви Диас-Канел в края на годишната сесия на кубинския парламент. "Принципите ни никога няма да бъдат сложени на масата за преговори", отсече кубинският президент, който говори точно шест години след възстановяването на отношенията между Хавана и Вашингтон.

По време на президентската си кампания Байдън заяви пред кубинското онлайн изданието "Сайбъркюба", че ако бъде избран, бързо "ще премахне ограниченията на Тръмп върху паричните трансфери и пътуванията", които вредят на кубинците и разделят семейства.

Противници след революцията на Фидел Кастро през 1959 г., САЩ и Куба предприеха през управлението на президентите Барак Обама и Раул Кастро историческо сближаване, което даде възможност за подновяване на дипломатическите отношения през 2015 г.

Но след идването на Доналд Тръмп в Белия дом през 2017 г. САЩ втвърдиха ембаргото, наложено на Куба през 1962 г., като се мотивираха с нарушенията на човешките права в Куба и подкрепата на Хавана за чавистките власти във Венецуела.

Диас-Канел подчерта, че 2020 г. "бе рядко тежка година" заради коронавирусната пандемия и засилването на блокадата от администрацията на Тръмп.