Евродепутати по време на дебат в Европарламента настояха Люксембург да бъде включен в списъка на страните данъчен рай по време.

Той бе посветен на новите разкрития, добили известност като OpenLux. Оказа се, че във Великото херцогство са създадени над 55 000 компании фантоми без офиси и служители. Офшорките обаче управляват активи за най-малко 6 трилиона евро.

Скандалът бе разкрит след журналистическо разследване начело с френския вестник „Монд“.

„OpenLux показва това, което всички знаем - Люксембург е една от най-лошите страни данъчен рай в света. Нещо, което всички знаят, но е забранено да се казва в европейските институции. И не само тя - Нидерландия, Ирландия, Малта не са по-добри. Това грабителство, организирано пред вратите ни, отнася парите, които липсват на нашите страни“, заяви френската евродепутатка Манон Обри от радикалната парламентарна група „Левицата“.

Тя припомни, че ЕС изготвя редовно списъци на държави данъчен рай, в който обаче не могат да бъдат включвани страни членки.

Колегата ѝ от Люксембург Шарл Гьоренс – либерал от групата „Обнови Европа“ (ОЕ), отговори, че страната му осъзнава отговорността си в тази област и винаги е била отворена за конструктивна критика:

„Колкото до изобилстващите атаки, дори от типа на Павлов, на някои колеги в тази сграда, те по-скоро са признак на партизанска политика, отколкото на воля да се изгради по-справедливо бъдеще“, каза той.

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони съобщи, че неговите служби работят върху допълнителни поправки по директивата за избягване на данъчното облагане, за да се справят с проблемите.

ЕС редовно обновява списъка си със страните, които смята за данъчен рай. В него влизат предимно държави от Карибите.