Малта, най-малката държава в ЕС, която в момента го председателства, е малко известният данъчен рай  на Европа, твърди разследване на международен журналистически консорциум, публикувано днес в белгийския всекидневник "Соар".

Специален режим за чужди инвеститори в острова с население от малко над 430 000 души им позволява да лишават неговите граждани и тези на ЕС от 1,5 млрд. данъчни приходи годишно, твърди изданието.

Малтийското законодателство позволява на чужденци срещу 1 200 евро да регистрират дружество, на което да прехвърлят приходите си от други държави като кредити. Там, те се облагат със ставка от 5 на сто срещу 20 и 35 на сто в повечето европейски държави, пише "Соар".

Той посочва, че тази ставка е по-ниска отколкото в България, където според белгийските журналисти тя е 12,5 на сто. Ставката на плоския данък у нас е 10 на сто.

Облекченият режим се прилага спрямо 4 милиарда евро приходи декларирани от чуждестранни дружества в Малта през 2015 година и според консорциума това означава, че 1,5 милиарда евро се изплъзват всяка година не само на малтийския фиск, но и на приходните агенции в други европейски държави.

"Данъчното пиратство", както се изразява "Соар" продължава и в данъка върху добавената стойност при покупропродажбата на яхти. Колкото по-дълги са те, толкова по-нисък е той, установили разследващите журналисти. Според тях ставката му за този вид стоки в Италия е 22 на сто, а в Малта може да падне до 5,4 на сто.

Друг процъфтяващ сектор на малтийската икономика според публикацията е онлайн хазартът и казината, които носят годишни приходи от 1,2 милиарда евро или 12 на сто от БВП на острова.

Статията не представя становището на малтийските власти по въпроса.

Държавите в ЕС са суверенни в определянето на данъчните си ставки. Горна и долна граница има само за ставките на ДДС. От тях има изключение за списък от стоки, който периодично се актуализира.