Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Официалната страница на Министерството на отбраната във фейсбук се оказа жертва на... хакерска атака. Следва бърза реакция на ведомството - създаване на нова официална страница, пълненето й с "новини" и никаква информация повече.

И декларация, че министерството не носи отговорност, каквито и материали са се появяват на стария комуникационен канал в социалната мрежа. 

Ето какво гласи официалното съобщение по случая:

Уведомяваме ви, че новата официална страница на Министерството на отбраната във Facebook е с името „Ministry of Defence. Bulgarian Armed Forces“ и е достъпна на адрес https://www.facebook.com/bulgariamod/.

Досегашната страница „Bulgarian Armed Forces“ е компрометирана от хакерска атака. Възможно е в нея да се появят материали, за които Министерството на отбраната не носи отговорност. Предприети са процедури за преодоляване на последствията.

Какво точно значи "процедури по преодоляване на последствията" - не е ясно.

На новия адрес на родните въоръжени сили все още няма синьото означение, че страницата в социалната мрежа е официална. Самата тя е създадена днес, вече има няколко публикации с информация от последните дни и бъдещи прояви на министър Красимир Каракачанов - например къде ще е на посещение утре.

Хакнатият профил си е брандиран все така като официален, а най-отгоре стои съобщение (от хакерите), че той се ребрандира. Името му вече е "Dũng Tiến Lê Armed Forces". Видно от съобщението за "ребрандиране" е, че атаката е финализирана рано тази сутрин. Văn Tiến Dũng пък е името на виетнамски генерал, министър на отбраната на комунистическата страна през 80-те години на 20 век - ако това е била асоциацията на хакерите. 

Потребители на фейсбук се забавляват с обстоятелството, че точно страницата на въоръжените ни сили е похитена. Нищо, че именно Министерството на отбраната е една от основните институции, отговорни за нивата на киберсигурност в България, а неотдавна бе създаден и.... център по киберсигурност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.