ЦСКА 1948 изпрати поздравително писмо на "Рейнджърс", който в неделя стана шампион на Шотландия за първи път от 10 години и след като фалира, мина през ликвидация на дружеството и започна от най-високото ниво на футбола в страната. Това стана през 2012 г., а преди пет тимът се завърна в елита.

"Рейнджърс" публикува копие от депешата във фейсбук и туитър и това предизвиква много разнопосочни реакции под постовете. Това е първото такова писмо, афиширано от първенеца на "високата земя", откакто се върна на трона.

ЦСКА 1948 се отъждествява с гранда, а явно и с ЦСКА, посочвайки, че се е вдъхновил от примера на световния рекордьор по титли.

Congratulations to Rangers from FC CSKA 1948 Sofia. #Champion55

Публикувахте от Rangers FC в Вторник, 9 март 2021 г.

Стотици фенове на "сините" са трогнати от жеста. Те благодарят, а мнозина предлагат ЦСКА 1948 да им стане "побратим", подобно на "Хамбургер ШФ". Най-малкото - двата отбора да изиграят приятелски мач преди новия сезон. 

Правят паралел с това, че до момента нито един местен клуб не е честитил на "Рейнджърс", още по-малко пък "Селтик", който би могъл да направи шпалир на новия шампион в прекия сблъсък на 21 март и ще бъде интересно дали ще го стори.

Присъстват думи като "класа", "ето така се прави", "сдобих се с любим български отбор"... Шотландци, или просто фенове на "Рейнджърс" с българска връзка (един казва, че е женен за нашенка), също се изказват. Един от тях пише, че всеки ден минава покрай стадиона на ЦСКА София.

И се намесват българи - почитатели и на двата клуба с ЦСКА в името, като всеки обяснява своята теза. Което хвърля в лек смут някои във форума. 

"Това писмо не е от истинския ЦСКА, това е фейк. Истинският ЦСКА е друг", казват едни. Тази теза застъпва даже и румънец във форума.

"Не, това е истинският ЦСКА, другият е пребрандиран "Литекс", отвръщат други.

Британец отбелязва, че сагата с ЦСКА-София и ЦСКА 1948 е като тази на фалиралия "Уимбълдън", след което се пръкнаха "МК Донс" и АФК "Уимбълдън".  

Писмото на ЦСКА 1948 гласи следното:

“Българският футболен клуб ЦСКА 1948 поздравява "Рейнджърс" за спечелената рекордна 55-а титла в Шотландия! Историята на вашия храбър клуб е сходна с нашата.

И ние като вас започнахме от най-ниското ниво на футбола в страната, за да станем част от елита с чест и гордост. Сега гледаме как празнувате този забележителен триумф и сме изпълнени с вълнение и радост!

Вие ни вдъхновявате да напишем нова златна страница в историята на ЦСКА като част от българската efbet Лига след всичко, което се случи с нашия любим легендарен клуб.

Вие го направихте!

Отдадеността на вашия тим е отвъд всички представи. Вие давате прекрасен пример за всички клубове по света.

Поздравления! Положените усилия като отбор с визия наистина носят успех накрая. Отлична работа! Накрая тя ви се отплаща.

Поздравления за всеки един в тима за фантастичните резултати. Много сме щастливи за вашия огромен успех!

В уважение, Добрин Гьонов, изпълнителен директор на ФК ЦСКА 1948 София”

В следващите дни Клуб Z за пореден път ще ви разкаже историята на "Глазгоу Рейнджърс" - с фалита и след това, и всеки сам ще прецени дали въобще има български клуб, който може да се отъждестви с нея.

И дали ЦСКА 1948 може да претендира, че е ЦСКА в контекста на битката, която водеше "Рейнджърс". И продължава да води в някои отношения.