Във Великобритания продължават дискусиите за това как десетки хиляди фенове на "Рейнджърс" нарушиха мерките срещу COVID-19 и излязоха по улиците, площадите и парковете на Глазгоу и други големи градове в Шотландия да празнуват 55-ата титла на тима.

Клубът не бе ставал шампион от 10 години, мина през ликвидация и тръгване от най-ниското ниво на футбола в страната. Поради което постигнатият връх сега се приема толкова емоционално.

Още в събота, когато "Рейнджърс" победи "Сейнт Мирън" с 3:0, хиляди наобиколиха стадион "Айброкс". В неделя обаче до късните часове техният брой бе многократно по-голям, след като "Селтик" направи 0:0 и поднесе короната на големия си опонент, при това из целия град.

Освен на стадиона, най-много хора се събраха на централния "Джордж скуеър".

Арестувани са 28 души, най-вече за нарушения на обществения ред, а на седмина от тях са повдигнати обвинения. Бройката предизвика недоволство, но както обясни местната полиция, няма как да бъдат задържани хиляди заради това че пристъпиха мерките за социална дистанция, не носеха маски и т.н. и т.н.

Неколцина са с леки травми, а има и такива, постъпили в болница заради употреба на алкохол.

Според мерките в Шотландия на открито е позволено да се срещат максимум двама души от две различни семейства.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън реагира в туитър. Тя честити титлата на "Рейнджърс", но предупреди, че масовите струпвания на хора могат да доведат до удължаване на локдауна. 

"Вървете си у дома, ако ви е грижа за здравето на останалите в страната", завърши тя.

Часове по-късно нейният заместник Джон Суини разкритикува "Рейнджърс", че не е положил усилия да осуети масовото излизане по улиците. Според него клубът не е подкрепил усилията на властите и полицията. Трябвало е предварително да предупреди привържениците си да си останат у дома. Да настоява за това чрез кампании и т.н.

Треньорът Стивън Джерард го направи в неделя, но по думите на други политици това е закъсняло и крайно недостатъчно.

Същата е оценката и за позиция на клуба, в която има апел за спазване на мерките. Същевременно "Рейнджърс" не напада феновете си, отчитайки "историческия момент" и невъзможността на притежателите на абонаментни карти да посещават мачовете. Клубът твърди, че е бил в постоянен контакт с властите и полицията в последните седмици, когато стана ясно, че ще стане шампион предсрочно.

В администрацията на Стърджън са недоволни и от това, че в неделя отборът се събра на "Айброкс", за да празнува и да си прави снимки, макар и още без шампионския трофей. Това се отчита като "даване на лош пример".

А усилията на властимащите и униформените сега се насочват към 21 март, когато "Селтик" приема "Рейнджърс". Стадионът ще е затворен, но феновете - този път и тези на "Селтик", могат да решат да си спретнат боеве по улиците. 

През миналата година, когато "Ливърпул" стана шампион на Англия за първи път от 30 години, броят на излезлите на бе чак толкова внушителен и само в две вечери, най-вече около ст. "Анфийлд". Тогава Юрген Клоп и клубът обещаха масови празненства и парад из града когато пандемията отмине.