- Г-жо Грозданова, в предизборната си програма "Републиканци за България" настояват за ограничаване на влиянието на Русия в България. Как според вас може да се постигне тази цел?

Като ръководител на делегациите на парламента в ПАСЕ от 2009 г. и председател на Комисията по външна политика в последните два състава, бих казала следното – тази цел може да се постигне единствено чрез координация при формиране и провеждане на външната политика на страната ни. Тази координация обаче изисква единомислие на хората, които заемат най-високите позиции в държавата – председател на парламент, министър-председател и президент. В моята практика това не се е случвало. Причините за това са много, не малко от тях са свързани с това, че управляващите мнозинства в парламента имат разностранни интереси. Например колаборацията на ГЕРБ с "Обединени патриоти" доведе до отстъпление на страната ни от европейски достижения. Казвам това, защото новите мнозинства, които ни очакват може да бъдат още по-рискови.

- С какво свързвате темата "Русия" във вашата дейност, с позициите, които сте заемали?

В първия си мандат 2014-2017 г. при срещите ми с посланици в България  и международни срещи навън, първият въпрос към мен беше как обяснявам различията в позициите спрямо Русия между премиер и президент. Тогава наистина публичното говорене по темата беше разнопосочно. Тогава имаше различия в позициите и на министър-председателя и външния министър, което все пак говори за възможност за свободна изява на мнение. Този период беше много по-светъл и с възможности за реализация на политика, сравнен с периода след Председателството на България на Съвета на ЕС – след средата на 2018 г. до момента.

Другият елемент на моето говорене беше свързан с диверсификацията на енергийни източници и трасета и с това как напредваме по темата в името на националния интерес. Говорех това в началото убедено и със самочувствие. След време стана ясно, че приоритетите не са тези, които представяхме навън. Интерконекторът "България-Гърция" все още не е завършен за сметка на "Турски поток". Това е доказателство за противоречие и неискреност както в заявките за целите ни в политиката, така и в тяхното изпълнение. Това не е коректно към избирателите. В проекта на "Републиканци за България", хората които ни подкрепят ще разберат, че такова лавиране няма да има. Външната ни политика освен последователна трябва да бъде и ефективна, както в името на националния интерес, така и в участието ни в формиране на позиции като пълноправен член на ЕС и НАТО.

Моята практика също показа и доказа твърдението ми за липса на координация и принципна позиция по темата "Русия". Когато България трябваше да изрази позиция чрез гласуване по темата за връщането на Русия в ПАСЕ (ПАСЕ наложи санкции срещу Русия заради анексията на Крим), първо аз като ръководител на делегацията нямах ясна позиция по вота от страна на Външно министерство, второ по същото време, в същия ден председателят на българския парламент беше на официално посещение в Москва. Въпреки това аз гласувах против връщането на Русия в ПАСЕ и смятам, че взех правилното решение и времето го показа. Това доказва, че мога да нося отговорност в трудни ситуации и мога да отстоявам принципи, като представител на хората, които са ми дали доверие.

- Г-жо Грозданова, при обсъждане на темата Русия, няма как да не ви попитаме за мнението ви за отказа на България да участва в военноморското учение на НАТО „Посейдон”, заради заболели от коронавирус моряци? Как оценявате този факт?

Ще кажа само, че през януари 2020 г. обсъждах тези учения с Адам Стърлинг – най висшестоящия цивилен служител в Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Той беше на посещение в България. Тези учения се планират дълго време. За мен това, което се случи е недопустимо и COVID кризата е само оправдание. За съжаление освен здравна и икономическа криза в България вече сме на прага и на криза в сигурността.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!