Урсула фон де Лайен е предложила на Джо Байдън по-тясно координиране на политиката и мерките специално към Източна Европа.

Председателят на Еврокомисията и президентът на САЩ са извършили първата обмяна на мнения помежду си в телефонен разговор, се казва в съобщение на ЕК.

ЕС и САЩ имат общ стратегически поглед върху Русия. Фон дер Лайен и Байдън са споделили гледните си точки са ситуацията в Украйна. Двете страни подкрепят демоклацията, стабилността и блатоденствието в сътрудничество с НАТО.

Като за начало двамата лидери са се разбрали да бъдат замразени за 4 месеца всички мита, наложени заради споровете около самолетните компании „Еърбъс“ и „Боинг“. Става дума както за авиационни, така и за други продукти.

Страните се ангажират да разрешат „самолетните“ спорове въз онова на работата на търговските им представители. Според Урсула фон дер Лайен това е отлична новина за бизнеса и индустрията от двете страни на Атлантика, както и много положителен сигнал за икономическото сътрудничество през следващите години.

С цел светът да бъде по-добре подготвен за бъдещи пандемии и подобряването на здравната обстановка Фон дер Лайен покани Байдън на световната среща по въпросите на здравето в Рим на 21 май.

Тя благодари на американския президент заради завръщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата.

Фон дер Лайен предложи на Байдън създаването на Съвет за търговия и технологии на министерско равнище. Целта е справяне с предизвикателствата на иновациите.