ЕС ще наложи от утре мита върху стоки от САЩ, включително срещу самолетите на „Боинг“, както и за земеделски и промишлени изделия.

Това обяви днес Валдис Домбромскис – зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за търговията.

Той говори след края на съвет „Външни работи (търговия)“.

Домбровскис обаче допълни, че ЕС е готов да премахне митата по всяко време, стига САЩ да се съгласят да отпаднат наложените от тях мита преди година. 

Списъкът на засегнатите от мерките стоки ще бъде оповестен по-късно днес. Той ще засяга търговски обмен, равен на обхванатия от наложените от американската страна мита.

Еврокомисарят изтъкна, че действията на Брюксел са свързани с решението на Световната търговска организация (СТО), която даде право за налагане на мита от европейска страна в двустранния търговски спор.

„Призоваваме САЩ да се съгласят на взаимно премахване на митата“, каза Домбровскис.

Той смята, че положително двустранно решение може да се търси веднага. Но може и да се изчака встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън, който трябва да положи клетва на 20 януари 2021 г.

„Започнахме преговорите с Вашингтон преди президентските избори, но не бе възможно досега да постигнем решение“, отбеляза германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер от името на председателството на Съвета на ЕС.

И поясни, че сред страните от ЕС е постигнато квалифицирано мнозинство за налагането на мита срещу САЩ.

„Голямо мнозинство от държавите членки виждат след изборите възможност за нов подход в търговските отношения и за решаване на висящите спорове. Оставаме открити за преговори“, заяви Алтмайер.