Китай ще промени избирателната система в Хонконг, за да гарантира, че занапред там на власт ще бъдат „патриоти“.

Националният народен конгрес, висшият законодателен орган на страната, ще обсъди такова проекторешение, предава Би Би Си.

Хиляди негови членове вече са се събрали в Пекин за сесията, която ще продължи седмица.

Конгресът облича в законодателна форма решенията, взети преди това от управляващите комунисти.

Освен с Хонконг се очаква той да се занимава с икономическите и екологичните цели на страната.

Реформата има за цел да намали относителния дял на пряко избраните членове на местния законодателен орган в Хонконг - Законодателния съвет.

Тя предвижда броят на неговите 70 членове да бъде увеличен, като голяма част от новите бъдат пряко назначавани от лоялната на Пекин Избирателна комисия или номинирани от нея.

Промените идват след влизането в сила на законодателство за националната сигурност, което позволява на централните власти в Пекин да репресират хонконгската опозиция.

Хонконг, бивша британска колония, която от 1997 г. е част от Китай, се управляваше по принципа „една страна, две системи“. Той означава, че световният финансов и търговски център има собствени закони и права, включително - на свобода на словото и на медиите.
 
Мнозина в Хонконг и по света обвиняват Китай, че подкопава тези свободи и автономията на анклава през последните години. Това предизвика месеци от многохилядни протести и сблъсъци с полицията през 2019 г. 

Още от сесията на Конгреса

Министър-председателят Ли Къцян каза, че Китай си поставя за цел годишният му икономически растеж да бъде над 6%, предаде Асошиейтед прес.

Той добави, че страната ще се стреми да бъде технологично самодостатъчна заради влошените ѝ отношения със САЩ.

Правителството обяви и 6,8-процентно увеличение на военните разходи до 1.4 трилиона юана ($217 милиарда) годишно. Годишният военен бюджет на САЩ е над $700 милиарда. 

Китай е единствената голяма световна икономика, която отбеляза растеж от 2,3% през пандемичната 2020 г. Година по-рано той отчете растеж от 6,5% въпреки наказателните мита, наложени от предишния американски президент Доналд Тръмп. 

Целта за 6-процентов растеж е по-висока от очаквания за САЩ и другите големи икономика, но по-ниска от 7%-8%, колкото прогностиците очакваха Ли да обяви, отбелязва АП.