Изборният кодекс няма да се променя за предстоящия парламентарен вот на 4 април. Вместо това управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти" внася промени в Закона за мерките и действията в извънредното положение.

Промените създават единствено условия за това карантинираните с COVID-19 да могат да гласуват.

Централната избирателна комисия ще трябва да приеме мерки за безопасност 50 дни преди вота - т.е. до 13 февруари, с които "да се гарантира живота и здравето на избирателите" и другите участници в изборния процес.

За поставените под карантина ще има две опции - мобилна избирателна урна, метод, който досега се ползваше за осигуряване на достъп до вота за хората с увреждания, и допълнителни секции в лечебните заведения за тези, които са изолирани в болница.

Законопроектът предвижда още cекционните комисии да могат да искат съдействие от МВР, МЗ и Министерството на регионалното развитие.

Улесняват се и избирателите в чужбина, чиито документи за самоличност са изтекли - те няма да има нужда да предоставят удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство, че са подали заявление за издаване на нов документ за самоличност. 

От ГЕРБ критикуваха остро избраната от президента дата за изборите - 4 април, когато тази година е католическият Великден. Те отхвърлиха всички други предложения за вота - удължен изборен ден, гласуване по пощата, видеонаблюдение на секционните комисии.

Правилата, които се предлагат, засягат всички избори през 2021 г., които се провеждат в извънредна епидемична обстановка - тоест най-вероятно и президентските.