Евродепутатите от управляващата в Унгария партия ФИДЕС напуснаха групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

Това стана, след като по-рано днес представителите на ЕНП приеха промяна на правилата, които им позволяват по-лесно да изключват от редиците си национални делегации.

Най-голямата група в Европармамента прие с убедително мнозинство промяната. „За“ са гласували 148 души, „против“ - 18 и 4-ма са „въздържали се“. При това 11 от гласовете „против“ са били на хората от ФИДЕС.

Българският евродепутат Александър Йорданов се е изказал в защита на Орбан и против промяна на правилата, съобщи в профила си във фейсбук Радан Кънев. Той обаче не знае как е гласувал Йорданов.

„Това е предпоследната крачка по един дълъг път, по който ЕНП се движи твърде бавно, но достатъчно сигурно. Резултатът показва - както многократно настоявах на заседания на групата - че изключването на ФИДЕС обединява, а не разделя християндемократите в Европа“, пише Радан Кънев.

След като стана ясно решението на групата на ЕНП, бе разпространено писмо от Виктор Орбан. Той обявява напускането и пише, че промяната на правилата е враждебен акт срещу ФИДЕС и нейните избиратели. Унгарският премиер обвинява ЕНП, че в момент, когато стотици хиляди хора в Европа са в болници, а лекарите се борят да спасяват техните животи, групата на ЕНП е парализирана от своите вътрешни аминистративни проблеми.

Засега не е ясно дали 11-те евродепутати от „Фидес“ ще преминат към друга група в ЕП или ще станат независими. Радан Кънев обаче смята, че е вероятно те да се присъединят към групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Това ще изравни броя на депутатите от тази група с този на колегите им от "Зелените"/Европейски свободен алианс (ЕСА). Двете формации ще делят 5-тото място в ЕП с по 73-ма души.

През уикенда Орбан написа писмо до председателя на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер. В него унгарският премиер заплаши, че хората му ще напуснат групата, ако на нейната делегация не бъде позволено да върви по свой собствен път.

Новите правила

Досега беше възможно изключването на отделен член, но не и на цяла група, уточни за Клуб Z Радан Кънев. Според новите правила една национална делегация може да бъде изключена, ако има непреодолими различия по основни политически въпроси.

Веднага след гласуването Виктор Орбан е уведомил по телефона, а след това и в писмен вид групата, че неговите депутати се оттеглят.

Предстои изключване от ЕНП

Предстои процедура за изключването на ФИДЕС от редовете на ЕНП. Това се казва в разпространено днес следобед съобщение на партията

Въпросът ще бъде решен от Политическото събрание на ЕНП. То ще се събере, когато това стане безопасно, предвид ситуацията с пандемията от корунавирус.

ЕНП уважава и приветства гласуването с мнозинство на новите правила. Ръководството й е информирано за решението на ФИДЕС да напусне парламентарната група.

Без промяна в статуквото

Напускането на групата от унгарските представители няма да се отрази на съотношението на силите в Европарламента. Това може да се разбере от справка на броя на евродепутатите.

След напускането на унгарците ЕНП ще има 176 представители и остава първа сила в Европарламента.

Социалистите имат 145 еврудепутати, а либералите - 97.

Взети заедно, тези три партии запазват абсолютното си мнозинство. От 429 то става 418 души.

Общият брой на евродепутатите е 705.

Освен това петата в момента по численост група в Европарламента - „Зелените“/ЕСА, също смята себе си за част от проевропейското мнозинство. Към него се прибавят нейните 73-ма представители.

На нож с Еврокомисията

През септември 2018 г. Европарламентът даде зелена светлина за активирането на член 7 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ЕС) срещу Унгария. Това може да доведе до лишаването на Будапеща от право на глас в Съвета на ЕС.

В приетия тогава от евродепутатите доклад се изтъква, че Унгария не зачита върховенството на закона и създава опасност от нарушаване на европейските ценности. Според документа правителството на Виктор Орбан създава опасение в 12 области, сред които независимостта на институциите и правата на съдиите, свободите на изразяване и сдружаване, правата на малцинствата, най-вече ромите и имигрантите.

Орбан обаче не приема обвиненията и продължава да бъде на нож с Еврокомисията.