Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, в което заплашва да наложи вето на евробюджета. Причината е сключеното в четвъртък споразумение за лишаване от еврофондове на държавите членки, които нарушават върховенството на закона, предаде Франс прес, цитирана БТА.

"Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета (от мерки), одобрен през юли", се казва в писмото, цитирано от унгарския информационен сайт mandiner.hu.

Пакетът от мерки включва европейския бюджет за 2021-2027 г. (1074 милиарда евро) и плана за възстановяване на икономиките на държавите членки от кризата с СОVID-19 (750 милиарда евро).

Европейският парламент и Германия, преговаряща от името на 27-те, се споразумяха в четвъртък да не се изплащат пари по европрограми на държавите, които не спазват върховенството на закона.

Според mandiner.hu унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че "предлаганият санкционен механизъм се основава на неясни правни определения", които отварят възможност за "политически злоупотреби".

За да бъде приет, бюджетът на ЕС трябва да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде приет единодушно от всички държави членки.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е получила писмото на Виктор Орбан, заяви говорителят на институцията Ерик Мамер. То ще бъде проверено и на него ще бъде отговорено в надлежния срок.

ЕК продължава да подкрепя обвързването на отпускането на пари от еврофондовете с върховенството на закона, допълни Мамер.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Нагъл престъпник.

Нагъл престъпник. Върховенството на правото не подлежи на коментар и ЕС не трябва повече да търпи Орбановските изцепки. Спират им всички възможни пари и пълна изолация на Орбанова Унгария.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Ммм

Мислех унгарците за свестни хора, а какъв орангутан са си избрали за вожд .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.