Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две от държавите в ЕС, които ограничиха употребата на ваксината на AstraZeneca за хора над 65 години - Франция и Германия - променят решението си, съобщи "Файненшъл таймс".

Въпреки слуховете, че това става заради множеството дози от най-евтината ваксина на пазара, които остават неизползвани заради ограничението, френските и германските здравни власти твърдят, че вече са налице доказателства, които сочат, че тя е ефикасна и при по-възрастните.

Франция оставя частично ограничение - ваксината на AstraZeneca няма да се поставя на хора над 74-годишна възраст. За тях пак ще бъдат предпочитани инокулациите на Pfizer и Moderna.

Германските власти още не са излезли с официално решение, но в следващите дни се очаква доклад, който да разреши AstraZeneca за употреба при хората над 65 години. Правителството на Меркел бе остро критикувано в последните дни заради бавната ваксинационна кампания - до момента са инжектирани само 6,2 млн. дози, в сравнение с 75,2 млн. във Великобритания и 21 млн. в САЩ. 2,1 млн. дози още не са използвани - и макар правителството да твърди, че голяма част от тях са запазена втора доза, много са и дозите на AstraZeneca, които никой не иска.

Франция пък е ползвала едва 24% от дозите си на AstraZeneca. Оксфордската ваксина се представи най-лошо по отношение на чистата ефективност - тя бе обявена първоначално около 76%, спрямо над 90% при останалите одобрени инокулации. Нови данни обаче сочат, че освен цената и лесното съхраняване, оксфордската ваксина защитава по-добре от тежко преболедуване и хоспитализиране спрямо Pfizer и Moderna, в редките случаи, в които ваксината не спре вируса.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.