Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет не просто не е по-лоша от тази на Pfizer/BionTech, но има и някои предимства, макар да не разчита на по-новата иРНК технология. Това сочи мащабно изследване за ефекта и на двете ваксини в Шотландия след първата доза, проведено от Единбургския университет и местната здравна агенция.

Изследването е направено на база данни от цялото население на Шотландия – 5,4 млн. души, от които 1,14 млн. души са ваксинирани между 8 декември и 15 февруари. Учените са сравнявали ваксинираните с подходяща извадка от неваксинираните. Изследването още не е преминало пълна рецензия.

От 28 до 34 дни след първата доза AstraZeneca е 94% ефективна срещу хоспитализация. За същия период Pfizer осигурява 85% ефективност срещу хоспитализация.

В добавка AstraZeneca е и по-ефективна срещу тежко протичане. Според данните тя защитава практически 100% от развиване на COVID-19 с тежки и опасни симптоми. Резултатът на Pfizer също е много добър, но по-нисък – ваксината защитава на 90% от тежко протичане.

Най-добрата новина от проучването всъщност е голямото ниво на защита само след една доза. Това не означава, че втората доза е излишна, напротив, тя увеличава защитата, и по-важното, стабилизира я във времето – макар за второто все още да има малко данни за момента.

Изследването потвърждава и факта, че при ваксината на AstraZeneca по-късната втора доза води до по-висока защита. По последни данни, ако бързаме с втората доза и ни я бият 28 дни след първата, което е минималното време, общата ефикасност на ваксината (срещу заразяване) ще се вдигне на 76%. Ако обаче изчакаме 12 седмици, ефикасността ще се вдигне до 82%.

Добрата новина е, че у нас в листовката на AstraZeneca е изрично посочено: „Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата доза“. Това означава, че нищо не ви спира да отидете за втора доза след 4 или 12 седмици.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.