САЩ предадоха на Япония двама свои граждани обвинени, че са помогнали на бившия председател на международната автомобилна група "Рено-Нисан-Мицубиши" Карлос Гон да избяга от японското правосъдие през 2019 г., съобщава в. "Джапан таймс".

60-годишният Майкъл Тейлър, бивш "зелена барета", и синът му Питър Тейлър, (28 г.) са докарани днес с полет от Бостън на летище Нарита близо до Токио. Те са арестувани от японската прокуратура, след като са били екстрадирани от САЩ. Те загубиха съдебно дело против ектрадицията си през февруари, след като миналия май полицията в Масачузетс ги арестува по искане на окръжната прокуратура на Токио.

Тя е издала и заповед за арест на Гон, който живее в Ливан след бягството си. Двамата Тейлър са заподозрени, че са му помогнали да напусне нелегално Япония скрит в калъф за контрабас и натоварен на самолет на 29 декември 2019 г., докато е бил пуснат от ареста под гаранция. Япония разследваше Гон по обвинение във финансови престъпления, които той отрича.

Двамата американци са заподозрени, че са отвели Гон в хотел в префектура Осака от дома му в центъра на Токио, после са го качили на частен самолет, излетял от международното летище Кансай. Те са знаели, че условията на гаранцията не позволяват на Гон да пътува в чужбина, казва японската прокуратура.

Гон пристига в Истанбул, откъдето с друг самолет отлита за Ливан. В продължение на близо 20 години той оглавяваше "Нисан", спаси го от фалит и осъществи съюза му с френската група "Рено" и по-късно - с японската корпорация "Мицубиши".

Миналия октомври Държавният департамент на САЩ одобри предаването на двамата Тейлър на Япония. Те обжалваха екстрадицията, но жалбата им беше окончателно отхвърлена от Върховния съд на САЩ през февруари в съответствие с предишни решения на федерален съд в Масачузетс и по-висш съд в Бостън.

Американските прокурори заявиха, че двамата мъже са получили над 1,3 милиона долара от Гон и семейството му за помощта.

Гон (66 г.) твърди, че арестът му през 2018 г., е част от интрига, скалъпена от ръководителите на "Нисан". Той оправдава бягството си, наричайки японската правосъдна систнема "фалшива" и твърди, че тя е нарушавала системно правата му.

Карлос Гон. Снимка АП / БТА

Той трябваше да бъде изправен пред японски съд по обвинения, че е злоупотребявал със средства на "Нисан" и че няколко години е занижавал възнаграждението си с милиарди йени във финансови отчети.

Япония няма договор за екстрадиция с Ливан и се опитва Гон да бъде задържан чрез Интерпол.

Японските прокурори имат и заповед за арест на Джордж Зайек, 61-годишен, роден в Ливан американски гражданин, който е заподозрян, че е помогнал на Тейлърови при бягството на Гон.