Карлос Гон, бивш шеф на автомобилостроителния съюз "Рено-Нисан-Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi), отхвърли днес обвиненията срещу него във финансови злоупотреби в Япония.

На пресконференция в ливанската столица Бейрут, където успя да избяга по неясен засега начин от домашен арест в Япония, Гон обвини японското правосъдие и управата на "Нисан" в комплот срещу него, целящ да го отстрани заради недоволства сред японските партньори от това, което те виждали като ограничение на правата им в алианса. 

"Заговорът срещу мен е като "Пърл Харбър", каза Гон за задържането си в Япония преди почти две години по обвинения, че не е декларирал изцяло приходите си и че е прехвърлил загуби от свои лични инвестиции на "Нисан".

Той беше обвинен и в злоупотреба със средства на компанията за къщи, които е ползвал, и за ненужни разходи по тържество за 15-годишнината на партньорството с "Рено" в двореца Версай край Париж.

Споменавайки за "Пърл Харбър", Гон направи алюзия с внезапния японски въздушен рейд над едноименната американска военна база в Хаваите през 1945 г., на която САЩ отговориха с атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки. 

Бизнесменът обвини японската прокуратура, че е нарушила правата му - разпитвали са го осем часа без почивка и често при отсъствието на адвокат. Според него в начина, по който е бил третиран, многократно е било нарушено и международното право. 

Гон обясни, че не е имал избор, освен да избяга, тъй като в Япония на 99 процента се раздават осъдителни присъди. Адвокатите му казали, че процесът ще се точи поне пет години, докато се стигне до присъда на първа инстанция.

Той разказа как е прекарал 130 дни в изолация, можело е да излиза 30 минути през делничните дни и най-мъчителни били почивните дни и празниците, когато не е имало надзиратели и не е "виждал човек" дни наред.

„Не избягах от правосъдието, а от несправедливостта и политическото преследване след повече от 400 дни нечовешко отношение и неспособност за достъп до справедливо правосъдие.“

Гон подчерта, че дори и да е виновен, никоя друга държава не би го наказала толкова сурово колкото в Япония.

Докато Гон излагаше защитата си, стана ясно, че главният прокурор на Ливан го е призовал за разпит на 9 януари, защото Интерпол го обяви за издирване по искане на Япония и заради уговорени срещи с представители на Израел. Формално еврейската държава и Ливан са все още в състояние на война.
 
 
Гон посочи конкретни имена, излагайки версията си за заговорниците срещу него: 

"Обещах ви имена, ето ви имена -  (Хирото) Сайкава (бивш генерален директор на "Нисан", който трябваше да подаде оставка заради неправилно получени бонуси), Хари Нада (вицепрезидент на "Нисан", който сезира органите на реда за делата на Гон)."

Той назова също Масаказу Тойода - директор в "Нисан", който по думите му е бил връзката между борда на компанията и японските власти. Гон отказа да изброи замесени според него представители на японските власти заради ангажимент пред приелия го Ливан да не влошава отношенията с Япония.

"Мога да дам имена на японските политици. Но аз съм в Ливан, уважавам властите на Ливан и няма да казвам имена, защото не искам да показвам или да казвам нещо, което да накърни интересите на ливанския народ."

"Ръководителите на "Нисан" и японската прокуратура стоят зад моето изпитание", каза той и добави, че "сговорът между "Нисан" и прокурорите е на всички нива".

Според него „това дело съвпада с началото на спад в пазарното представяне на "Нисан" в началото на 2017 г.

"Моите премеждия могат да се обяснят и с огорчението на Япония от намесата на френската държава в съюза."

Според френски закон японските инвеститори в "Рено" държат само акции без право на глас, докато френските в "Нисан" имат акции с право на глас. Гон каза, че би работил за задълбочаване на партньорството, което се ограничава до размяна на акции, но не би подкрепил пълно сливане.

По съществото на обвиненията Гон отрече да е имал задължение да декларира доходите, за които го обвиняват, че е укрил, защото управителният съвет не ги бил одобрил. Той добави, че в никоя демократична държава не биха го арестували и подвели под наказателна отговорност за това, че за лична негова финансова операзция за 14,7 милиона евро е посочил "Нисан" като гарант. Най-сетне той представи документи, че жилищните имоти, които е ползвал в Бразилия, Франция и Ливан, са били и продължават да бъдат собственост на "Нисан" и че като негов шеф той е бил в правото си да ги ползва.

Гон каза, че фирмата е спонсорирала реставрационни работи във Версай с 1 милион евро и че като "търговски жест" управата на музея се отблагодарила, като му позволила да ползва нейни помещения и персонал за годишнината на партьорството и за рождения ден на съпругата му Карол. Той показа фактури от тези събития, на които изрично е отбелязано, че те са стрували на "Рено-Нисан" нула евро.