Еврокомисията ще предложи до края на месеца законодателни промени, свързани с въвеждането на цифрови свидетелства за ваксинираните срещу COVID-19.

Това написа в туитър председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя уточни, че целта е хората постепенно да получат възможността да пътуват в ЕС или извън него . било за туризъм, било по работа.

Документите, определяни досега като паспорти или удостоверения, може да се наричат "зелен пропуск", уточни говорител на Комисията. Предвижда се данните да бъдат свързвани към единен номер на всеки гражданин на ЕС. Така ще се установява дали той е получил ваксина, дали е преболедувал, включително данни от извършени изследвания за новото заболяване. Допълнителната информация цели да бъде премахната възможността за дискриминация.

Пропуските ще служат за улеснение на пътуванията в ЕС. Целта е данните да бъдат въвеждани от националните здравни власти и информационните системи да бъдат свързани, изтъкна говорителят. По думите му се запазва срокът до края на май за техническата подготовка на новата европейска база данни.

На 17 март се очаква ЕК да приеме пакет от мерки за пътуванията, каза еврокомисарягт Маргаритис Схинас, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот. Той ще бъде представен за одобрение на Европейския съвет на 25 март.

Миналата седмица Урсула фон дер Лайен изрази надежда до лятото в Съюза да има имунизационни паспорти, съдържащи единен номер на притежателите им.