Чехия очаква доставка на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", според президента Милош Земан, предаде ДПА. Земан заяви по телевизия Си Ен Ен Прима Нюз вчера, че се е обърнал директно към президента Владимир Путин с молба ваксината да бъде предоставена на страната му и разчита на скорошни доставки, предаде БТА.

"Ако правилно съм информиран, молбата ми ще бъде удоветворена", каза Земан , като добави: "Разбира се, ще ни трябва сертификация за употреба, при това не непременно от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)".

Докато по думите на Земан за него би бил напълно достатъчен сертификат от чешкия "Държавен институт за контрол над лекарствата" (SUKL), чешкият премиер Андрей Бабиш неколкократно заяви, че е необходимо официално одобрение от европейския орган.

По-рано вчера министерството на здравеопазването съобщи, че пандемията е взела вече 20 194 жертви в Чехия, като повече от 90 процента от починалите са били на възраст над 65 години.

На 27 декември страната започна ваксинация, която до вчера е обхванала 644 321 жители. В Чехия се прилагат препаратите на "Пфайзер"/"Бионтех" (Pfizer/BioNTech), "Модерна" (Moderna) и "Астра Зенека" (AstraZeneca).