Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чешките власти обсъждат възможността за закупуване на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V". Това заяви в интервю, публикувано днес на сайта на в."Право", съветникът на премиера по въпросите на ваксинацията на населението и бивш здравен министър Роман Примула, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, че обсъждаме това", подчерта той, отговаряйки на въпрос за възможността за закупуване от Чехия на руската ваксина по примера на Унгария.

По думите на Примула "Спутник V" се доказва като надеждна и безопасна ваксина.

Висока оценка съветникът на премиера даде също на китайската ваксина "Синофарм" (Sinopharm). С нея бяха имунизирани голям брой граждани.

"Тази ваксина ("Синофарм") е чудесна в това, че тя, изглежда, е способна да се справи с различните мутации (на коронавируса), тъй като съдържа цяла редица антигени. От друга страна, имунитетът, който се създава след ваксинацията с нея, се запазва за значително по-малък срок, отколкото при други ваксини. Това, разбира се, е неин (голям) недостатък", каза Примула, цитиран от БТА.

Съветникът на премиера не вижда проблем в това Чехия самостоятелно, без посредничеството на Европейската комисия, да закупува ваксини директно от компании производителки. По думите му това е необходимо, за да се осигури ефективна реализация на кампанията за ваксинация.

В Чехия тя се забави, след като производител "Пфайзер/Бионтех" (Pfizer/BioNTech) съобщи за технически проблеми с производството на ваксини и за намаляване на доставките за страните от Европейския съюз.

Чехия досега е ваксинирала срещу коронавирус едва 1,85 процента от населението си.

Междувременно чешкият здравен министър Ян Блатни заяви вчера, че властите не планират да закупуват ваксини, които не са регистрирани от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

По-рано този месец Русия обяви, че през февруари ще кандидатства за одобрение на "Спутник V" от ЕАЛ.

Шефът на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев каза пред Ройтерс, че "Спутник V" ще се произвежда в седем страни, а този месец се очаква регулаторните органи на девет страни да я одобрят за национално ползване. Ваксината вече е регистрирана в Аржентина, Беларус, Сърбия.

Коментари

Чичо Форий

Смешки!

Уважаеми журналисти, Русия с голям зор успява да произведе под 300 000 ваксини на месец! За МЕСЕЦ! Днес това е 8-я материал как всички купуват, поръчват, договарят руски ваксини. Унгария купила 2 млн, Венецуела 10 млн, Бразилия 20 млн, Турция 4 млн.......абе някой замисля ли се кога ще бъдат произведени? Тук не слагам необходимаста да бъдат ваксинирани руснаците! Започвате да приличате на един проруски сайт където всеки ден има статии как новата УАЗ или НИВА ще е космически кораб и как вече американците се спукват да купуват тези коли! А, и руския мотор Урал, как още не е конструиран, но американците са влюбени в него и го поръчват с десетки хиляди бройки! За руското Ще ще ще знаем.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.