Има около 4000 варианта на вируса, който предизвиква заболяването COVID-19 по света, и производителите на ваксини - в това число „Пфайзер“ и „АстраЗенека“, се опитват да подобрят разработките си, заяви британският министър Надим Захауи, който отговаря по въпросите за разпространение на ваксините в страната, предаде Ройтерс.

Хиляди варианти на актуалния коронавирус бяха документирани, докато той мутира - в това число така наречените британски, южноафрикански и бразилски варианти, които както изглежда, се разпространяват по-бързо от останалите, припомня Ройтерс.

Днес британският министър каза, че е много малко вероятно настоящата ваксина да не е ефективна срещу вариантите на Sars-CoV-2. Захауи допълни, че всички производители - като „Пфайзер-Бионтех“, „Модерна“, „АстраЗенека-Оксфорд“, както и други компании - сега проучват как могат да подобрят ваксините си, така че да се уверят, че правителствата са подготвени.

По повод вариантите на вируса британският министър припомни, че в страната има база данни с всички открити, така че здравните власти са готови за реакция. 

Смесване на ваксини?

Британски учени започнаха първото в света проучване за това дали различни коронавирусни ваксини могат безопасно да се използват заедно в схеми с по две дози - подход, който според тях може да даде допълнителна гъвкавост и дори да увеличи защитата срещу COVID-19, ако бъде одобрен, предаде Си Ен Ен.


Участниците в 13-месечното проучване ще получат ваксините „АстраЗенека-Оксфорд“ и „Пфайзер-Бионтех“ в различни комбинации и на различни интервали, съобщи британското министерство на здравеопазването и социалните грижи.

„Ако покажем, че тези ваксини могат да се използват взаимозаменяемо в същия график, това значително ще увеличи гъвкавостта в доставките на ваксини и би могло да даде идеи как да се разшири защитата срещу нови вирусни щамове“, каза Матю Снейп, главен изследовател и доцент по педиатрия и ваксинология в Оксфордския университет.

В момента върви записването за финансираното от правителството на Обединеното кралство проучване, предварителните резултати от което се очакват през лятото.

Сегашният режим на дозиране на ваксините ще остане непроменен, но ако проучването покаже обещаващи резултати, правителството може да помисли за преразглеждане на режима на ваксинация.

Изследването също така ще се стреми да определи дали ваксинацията е по-ефективна с четириседмична или 12-седмична разлика между двете дози. Очаква се над 800 души да вземат участие в процеса и ще започнат да получават своите снимки до средата на февруари.

Анализ, публикуван в сряда от оксфордски учени, но все още нерецензиран, предполага, че може да има по-висока ефикасност при по-дълъг интервал от време между двете инжекции с ваксината на „АстраЗенека-Оксфорд“.