Първата доза на ваксината създава имунитет в голям процент от населението и тя е най-важна. Това подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на бТВ тази сутрин.

"С втората доза се постига, в индивидуален план, 10-15% повишение на имунитета. Известен процент от хората не реагират на първа доза и трябва да им се направи втора доза."

Кантарджиев обаче призна, че той самият се е проверял за антитела след първата доза, която му била поставена в началото на януари, и не установил такива. Чак две седмици след втората имал стабилен имунен отговор.

Според него преболедувалите COVID-19 могат да се ваксинират само с една доза.

"Аз лично на хората казвам, че най-добрата протекция и най-добрият имунитет се получава след заболяване. Но човекът се притеснява, прекарал тежко. След преминаване на коронавируса, трябва да се изчака три месеца, за да се възстанови имунитета, след това една доза е достатъчна."

Днес се очаква нова пратка от AstraZeneca, а в понеделник се - 12 хил. дози на "Пфайзер", информира Кантарджиев. И подчерта, че все още в страната на много места работят зелените коридори. 

"Хората, които се интересуват, ще бъдат уведомени и на сайтовете на РЗИ-тата, и масмедиите ще помогнат за това да бъдат информирани хората", отбеляза той. "Проблемът с липсата на ваксини е за целия свят, не само в България."

Кантарджиев отбеляза, че макар производителите на ваксини да изтъкват само своя продукт, от медицинска гледна точка се правят обсъждания и изследвания на възможността да се комбинират някои ваксини.

Според него не е проблем, че заведенията ще отворят от 1 март.

"Заведенията не са мястото, където става най-голямото заразяване... говорим за ресторантите, не говорим за нощните питейни заведения. Нараства плавно броя на случаите, не това, което имахме в края на октомври и ноември... а.Ако се спазва отстояние, неголеми компании, да не се задържат хората, мисля, че ще е по-добре. Хората трябва да преценяват с кой ще се срещат - дали е ваксиниран или преболедувал."