Акциите на американската компания за търговия с видео игри GameStop, оказала се в центъра на скандал с атака на борсата на потребители на интернет платформата Reddit за седмица поскъпнаха почти два пъти и половина, предаде ТАСС.

По данни на Нюйоркската фондова борса, котировките на GameStop, започнали седмицата с цена на акция около 40 долара, са достигнали максимум в четвъртък, когато са се търгували срещу 180 долара за акция.

По-късно стойността им започна да се понижава и при приключване на петъчната търговия цената на акциите на ГеймСтоп е била около 100 долара за акция.

Експлозивното увеличение може да се обясни с промените в ръководството - оставка на финансовия директор на компанията Джим Бел.

В съобщение до Комисията по ценните книжа и фондовите пазари се посочва, че оттеглянето на Бел не се дължи на разногласия с компанията по въпроси, свързани с дейността, политиката или практиките й.

Според източници, Бел не напуска доброволно, а по-скоро е бил "изтласкан" от Райън Коен, съоснователя на компанията за онлайн продажби на стоки за домашни любимци Чуи (Chewy), която инвестира в GameStop миналата година с надежда да ускори преминаването й към интернет търговия.

БТА