Новата министърка на финансите на САЩ Джанет Йелън свиква спешна среща в своя кабинет с всички ръководители на местните финансови регулатори. Целта е да се измисли начин да се спре волатилността на пазарите след бъркотията, която малки, но обединени инвеститори създадоха, „изцеждайки“ големите хедж фондове в аферата „ГеймСтоп“. 

В срещата участие ще вземат представители на Комисията по ценните книжа и борсите, борда на Федералния резерв, клонът на Фед в Ню Йорк и Комисията за търговия със стокови фючърси, пише в официално комюнике на министерството. Очевидната причина за активността е тежкият натиск, под който новата администрация трябва да се справи с положението.

От министерството не коментират в конкретика какво се очаква да бъде решено, нито на коя позиция застава самата Йелън, но все пак в съобщението пише, че „министър Йелън вярва в целостта на пазарите и поиска обсъждането на финансовите пазари, за да стане ясно дали последните дейности са в съответствие със защитата на инвеститорите и справедливите и ефективни пазари“. Това предполага, че ще се мислят регулации, които да попречат на бъдещи радикални действия от страна на индивидуалните инвеститори. 

Все пак е добре да се знае, че и преди са правени такива срещи след силни трусове на пазара и те невинаги водят до активни политически действия. Разликата със сега е, че историята стана твърде популярна, а малки играчи от целия свят изглеждат решени да наливат пари в схеми, които имат за цел да накажат големите акули. Комисията по ценни книжа и борсите, която е водеща в случая, вече обяви, че търси неправомерно отношение. 

Председателят на комисията обаче все пак заяви, че не вижда сериозен риск за целостта на системата. Предстои изслушване на специалисти и в Комисията за финансови услуги. 

Припомняме, че преди две седмици редица малки инвеститори, обединени в подфорум на сайта Reddit, започнаха „атака“ по късите позиции на големите хеджфондове по отношение на акциите на компанията за физическа продажба на видеоигри - GameStop. Перфектно проведената акция вдигна стойността на компанията и така големите акули загубиха няколко милиарда долара само за няколко дни.